Aan de slag met data. Stel het niet uit, begin met wat je al hebt.

17 okt 2019

Door Bram de Vrught –

Wanneer je productieprocessen wil optimaliseren, kun je tools als digital twin en simulatie inzetten om snel inzicht te krijgen. Data is hierbij een essentieel onderdeel. Elk bedrijf heeft data, genereert data. Maar hoe begin je? Welke data heb je nodig? Is de data die je hebt betrouwbaar? Ik merk dat veel bedrijven met deze vragen worstelen en daarom de stap om hiermee aan de slag te gaan, uitstellen. En dat is zonde. Mijn advies: Stel het niet uit, begin met wat je al hebt. 

Aan de hand van deze stappen kun je aan de slag met data. Begin klein, eindig groots!

Begin met wat je al hebt
Ieder bedrijf heeft data. De gemakkelijkste manier om te starten is dus deze data gebruiken om de eerste stappen te zetten. Verzamel deze data in bijvoorbeeld een simpel Excelbestand. Door dit te doen krijg je overzicht over welke data je al genereert. Vanuit dat overzicht kun je gaan nadenken over de mogelijkheden.

Bekijk of je nog data mist
Zie je kansen of ben je nieuwsgierig naar eventuele verbanden? Bepaal dan welke data je eventueel nog mist om dat te testen en waar je die eventueel vandaan kunt halen. Als je eenmaal begonnen bent, loop je vanzelf tegen zaken aan waar je meer data van nodig hebt.

Data kun je halen uit:

 • sensoren,
 • het ERP systeem,
 • externe databronnen, zoals online databases

Breid langzaam uit
Focus op wat belangrijk is voor jouw proces en op wat van invloed is op je eerste resultaat. Heb je je eerste inzichten en kleine successen? Breid dan uit.

 • Zorg dat de data opgeslagen wordt op een centrale plek die past bij de behoeftes van jouw organisatie en dat de data opgeschoond wordt. Denk na over waar je je data wilt opslaan. Dit kan:
  • cloud based
  • on premise (server op locatie)

Dit hoef je natuurlijk niet allemaal zelf in te richten. Er zijn bedrijven die dit als een dienst of product aanbieden. Innius is bijvoorbeeld een bedrijf dat een platform aanbied dat gericht is op industrie. Hiermee kun je snel en klein starten en later op je eigen tempo zaken uitbreiden en toepassen. Uiteraard kunnen onze engineers je daarmee helpen.

Experimenteer
Je data is opgeslagen op een centrale en veilige plek. Nu kun je experimenteren:

  • creëer inzicht door dashboards te maken die bijvoorbeeld, KPI’s, OEE of energieverbruik laten zien.
  • ga aan de slag met een simulatie of een digital twin
  • experimenteer met machine learning

Gedurende het proces bepaal je duidelijke doelstellingen. Wat wil je bereiken? Kostenreductie, hogere output of bijvoorbeeld een lager energieverbruik. Zorg in ieder geval dat het resultaat meetbaar en duidelijk is.  Door klein te beginnen beperk je de kosten en ook het risico. De kans op succes is daarmee groter. Positieve resultaten helpen je ook om, als dat nodig is, meer draagvlak te creëren binnen je eigen organisatie. Breid het langzaam uit op je eigen tempo en laat je vooral niet opjagen. Je wilt immers controle over dit proces. Met kleine stapjes kom je immers ook vooruit.

Zoek je hulp of wil je hier gewoon eens een keertje over verder praten. Laat het mij weten. Ik help je graag verder.

Bram de Vrught, Business Manager

Mail Bram: bdvrught@qing.nl
Bel of app Bram: 06-51698364

Delen