“Arnhemse ingenieurs van QING broeden op ontwerp veilige Mondmaskerfabriek”

28 apr 2020

ARNHEM – De eerste mondmaskerfabriek van Nederland komt in zicht in Arnhem op initiatief van Refugee Company. Twee machines, die zondag uit China zijn aangekomen, zijn al met succes uitgetest.

Ingenieurs van het Arnhemse bedrijf QING zijn druk bezig met het ontwerp van een veilige productielijn, ‘coronaproof’, met anderhalve meter afstand tussen de productiemedewerkers.

Bron: De Gelderlander

De Mondmaskerfabriek vestigt zich op de locatie van werkbedrijf Scalabor aan de Driepoortenweg. Een gemengde groep van vluchtelingen en Nederlanders gaat daar aan de slag met de productie van 100.000 drielaags medische mondmaskers per dag.

,,Wij schatten nu in dat de productie begin volgende week kan starten”, zegt Fleur Bakker van de Refugee Company, een stichting die vluchtelingen aan het werk helpt.

Enrico van de Vliert van het Arnhemse ingenieursbedrijf QING installeert een van de machines voor de Mondmaskerfabriek.
Enrico van de Vliert van het Arnhemse ingenieursbedrijf QING installeert een van de machines voor de Mondmaskerfabriek. © Rolf Hensel

Hoogwaardige maskers
Bakker behoort tot een groep sociale ondernemers die het initiatief heeft genomen tot de Mondmaskerfabriek. ,,De goedkeuring van de maskers gaat een aantal weken duren‘’, stelt Bakker.

,,We willen hoogwaardige mondmaskers maken voor de zorg die aan alle eisen voldoen. Dat betekent dat certificeren nodig is. Dat gebeurt in België bij Centexbel.”

Productie in afwachting van certificering
Dit bedrijf test medische maskers uit voor de Europese markt en de Verenigde Staten. Het is een gecompliceerd proces dat veel tijd vergt, waarbij ook het productieproces aan hoge eisen van hygiëne zal moeten voldoen.

Bij de Mondmaskerfabriek hopen ze vurig dat het geen maanden gaat duren. ,,Het ministerie helpt ons om daar versneld binnen te komen”, zegt woordvoerder Debora Timmerman van de Mondmaskerfabriek. ,,Want er is een wachtlijst.” De productie in Arnhem kan in afwachting van de certificering al wel starten.

Enrico van de Vliert van het Arnhemse ingenieursbedrijf QING installeert een van de machines voor de Mondmaskerfabriek.
Enrico van de Vliert van QING bereidt de productielijn van de Mondmaskerfabriek voor. © Rolf Hensel

Proefdraaien met mondkapjes
Met een speciale vlucht van de KLM uit China zijn de machines overgevlogen. Afgelopen zondag werden de kisten in Arnhem opengebroken. ,,Wij waren heel blij dat de machines het ook deden”, lacht Bakker.

Technici van ingenieursbureau QING kregen het voor elkaar om al een paar mondkapjes proef te draaien. Ze zijn nu druk met de verdere installatie van de machines, met behulp van een 3D simulatie van de productielijn.

De Chinese tekst bij de knoppen zijn inmiddels voorzien van stickers in de Engelse taal

De Chinese teksten bij de knoppen zijn inmiddels voorzien van stickers in de Engelse taal © Rolf Hensel

Grondstoffen uit China
De grondstoffen uit China arriveren mogelijk woensdag. ,,Dat is materiaal dat geschikt is voor de fabricage van de gecertificeerde chirurgische 3-laags mondmaskers type IIR”, legt Bakker uit.

Die maskers worden onder andere gebruikt in de reguliere ziekenhuiszorg, thuiszorg, mondzorg en ouderenzorg. ,,Aan die maskers bestaat de komende tijd de grootste behoefte”, benadrukt Bakker.

,,Stel dat de regering ons later verplicht om allemaal een mondmasker op straat te dragen dat gaat het om dit type. De regering heeft berekend dat we per week acht miljoen van die mondkapjes nodig hebben.”

Enrico van de Vliert van het Arnhemse ingenieursbedrijf QING installeert een van de machines voor de Mondmaskerfabriek.

Enrico van de Vliert van het Arnhemse ingenieursbedrijf QING installeert een van de machines voor de Mondmaskerfabriek. © Rolf Hensel

Auping maakt de maskers voor ‘coronadokters’
Bakker wijst erop dat de fabriek niet bedoeld is voor de mondneusmaskers , die geschikt zijn voor zorgpersoneel dat met Corona-patiënten werkt. Het gaat daarbij om FFP2 en FFP3 maskers. FFP staat voor Filtering Facepiece Particle. Zo’n masker filtert deeltjes. Deze maskers worden thans door beddenfabrikant Auping vervaardigd.

Lees ook:
Werken op 1,5 meter: simulatie geeft inzicht in bezetting en output

 

Delen