smurfit kappa case
Smurfit Kappa

Productiviteit verhoogd dankzij gemodificeerde tellerbak

arrow left
overview icon
arrow right

Smurfit Kappa in Hoogeveen produceert verpakkingen op papierbasis voor het verpakken, promoten en beschermen van een zeer breed scala aan producten. Door de grote verscheidenheid aan verpakkingsontwerpen worden er dagelijks veel verschillende plano’s uitgesneden en gestapeld. Om dit mogelijk te maken wordt de productielijn bij elke plano omgesteld. QING heeft een geautomatiseerde tellerbak ontwikkeld en gebouwd met als doel om de omsteltijden te reduceren en de veiligheid te vergroten.

Opdrachtgever
Smurfit Kappa
Vraagstuk
Omsteltijden reduceren en veiligheid vergroten
Toegepaste tools en expertises:

Simulatie
Real-time testen

Grote effecten op de output

“De vraag naar kleine orders neemt snel toe, waardoor we steeds vaker de machines moeten omstellen. Dit gaat ten kostte van de productietijd en dus ook de output. Om het omstelproces efficiënter en veiliger te maken, hebben we een beroep gedaan op QING”, vertelt Antoon van Overbeek, Hoofd Technische Dienst bij Smurfit Kappa.

Verschillende plano’s handelen zorgde voor tijdrovende omstel- werkzaamheden

smurfit kappa case
smurfit kappa case
smurfit kappa case
No items found.

Onze aanpak

Voor de oplossing van dit vraagstuk heeft QING een gemodificeerde tellerbak ontwikkeld. De tellerbak wordt gebruikt om gesneden plano’s op te vangen en te bufferen tot een vooringesteld aantal. Op deze manier kan Smurfit Kappa verschillende plano’s handelen zonder tijdrovende omstelwerkzaamheden.

Aan de hand van de wensen van Smurfit Kappa ontwikkelde QING eerst een digitaal model van de tellerbak. Door simulatie toe te passen kan QING de werking en de voordelen van machines en systemen inzichtelijk te maken. In dit geval werd simulatie gebruikt om de werking en de voordelen van de gemodificeerde tellerbak te presenteren.

Productie-output verhogen, veiligheidsrisico’s verlagen

Met de gemodificeerde tellerbak van QING kan Smurfit Kappa nu zonder handmatig omstellen 80% van de plano’s verwerken. Dit resulteert niet alleen in een hogere productie-output, maar ook zijn de veiligheidsrisico’s voor werknemers afgenomen. Het omstellen van de productielijn ging namelijk gepaard met veiligheidsrisico’s, omdat monteurs in de machine moesten kruipen om bijvoorbeeld de aanslagen te wisselen en aanpassingen te doen. 

“Dankzij de geautomatiseerde tellerbak hebben we de productieoutput sinds de ingebruikname in november al met vijf procent verhoogd”

Antoon Van Overbeek

Met 1 druk op de knop automatisch omstellen

QING heeft de uiteindelijke tellerbak uitgerust met een aparte besturing. Dankzij deze besturing kunnen er buiten de machine aanpassingen gedaan worden. Om snel om te kunnen stellen zijn de instellingen van honderden plano’s ingevoerd in het systeem. Met één druk op de knop kan de gemodificeerde tellerbak volledig automatisch omgesteld worden naar een andere plano. 

Hoe we 80% van de plano’s geautomatiseerd omstellen

Bovendien is het mogelijk om op basis van een tekening een nieuwe setting aan te maken die later snel en eenvoudig weer opgeroepen kan worden. Met deze oplossing kan Smurfit Kappa de tellerbak bij 80% van de plano’s geautomatiseerd omstellen. De overige 20% van de verpakkingsontwerpen, zoals bijvoorbeeld ronde vormen, komen in verhouding veel minder vaak voor en kunnen handmatig ingesteld worden. 

Complete systeem in 1 weekend geïnstalleerd

Zowel de ontwikkeling, bouw en het testen van de gemodificeerde tellerbak heeft QING in eigen huis uitgevoerd. Mede door simulatie, real-time testen en een goede samenwerking met Smurfit Kappa werd het systeem in één weekend geïnstalleerd. Hierdoor werd stilstand van de productie tot een minimum beperkt.