Digital Twin – een zelflerend en optimaliserend proces

13 jun 2019

Is dit weer een nieuw begrip die wij bij het rijtje Smart Industry, Big Data en Servitization kunnen plaatsen? Deze woorden worden de laatste tijd vaak gebruikt. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

Vraag het aan een aantal willekeurige personen en de kans is groot dat je allemaal verschillende antwoorden krijgt. Is dat erg? Nee, want het betekent ook voor iedereen iets anders. Smart Industry is een toolbox met allemaal technologische tools die je in staat stellen om je eigen processen te optimaliseren.

 

 

 • De flexibiliteit van enkelstuks
 • De kosten van massaproductie
 • Weinig tot geen afvalstromen
 • Korte doorlooptijden
 • Volledige controle over het proces

Het automatiseren en digitaliseren van processen is ontzettend belangrijk. Het biedt de mogelijkheden om handelingen te automatiseren waar men geen arbeidskrachten voor kan vinden. Wanneer je volledige controle over je processen hebt, kun je actief en zelfs preventief bijsturen, of ontwikkel compleet nieuwe businessmodellen. Kortom… kansen!

De volgende generatie

Het werd tijd om nieuwe tools toe te voegen aan onze toolbox. Begin 2018 zijn wij gaan onderzoeken hoe wij onze eigen dienstverlening konden verbeteren met technologie. In het kader van ‘experimenteel ondernemen’ hebben wij in een klein team een visie ontwikkelt waarbij technologie een belangrijke rol speelt. Dit team werd ‘Nextgen’ gedoopt.

Dit kun je zowel letterlijk als figuurlijk opvatten. Het team bestaat uit een aantal jonge QING’s die als geen ander het belang van technologie begrijpen. Zij zijn niet bang om in het diepe te springen en te experimenteren. Deze ondernemersgeest, zelfstandigheid en creativiteit spelen een grote rol in de ontwikkeling van ons bedrijf. Wij hebben een aantal onderwerpen geselecteerd die aansluiten bij onze visie.

 • Simulatie
 • Data
 • Additive Manufacturing
 • Automatisering Modules

Met deze informatie is ons Nextgen-team aan de slag gegaan. Wij hebben vooraf geen uitgebreide strategie opgesteld. Wij zijn gewoon begonnen. Deze aanpak past goed bij QING en heeft ontzettend gave resultaten opgeleverd.

Wat hebben we bereikt?

Wij hebben diverse simulatiesoftware getest en getoetst. Op basis van het advies van het Nextgen-team hebben wij geïnvesteerd in software waarmee wij machines, productielijnen en complete logistieke processen kunnen simuleren. Een belangrijk voordeel voor ons is dat de software volledig onafhankelijk is. We kunnen in principe alles simuleren wat we kunnen programmeren. Dit betekent dat we functionaliteit en intelligentie kunnen toevoegen en daarmee onze dienstverlening en expertise op dit gebied kunnen blijven ontwikkelen.

Wij gebruiken simulatie o.a. voor:

 • Het valideren van technische concepten. Zowel nieuwe ontwikkelingen als bestaande situaties.
 • Het onderbouwen van businesscases, zowel technisch als financieel.
 • Vergelijken van meerdere scenario’s
 • Virtual commissioning. Hiermee kunnen we software testen en debuggen met de simulatie, nog voordat er iets gebouwd is. Wij koppelen de PLC direct aan onze simulatie.
 • En zo veel meer…

Om een betrouwbare en accurate simulatie op te zetten, is ook betrouwbare data nodig. De combinatie van simulatie en procesdata wordt ook wel Digital Twin genoemd. Zoals de term al doet vermoeden, is het feitelijk een digitale/virtuele versie van de werkelijkheid. Het grote voordeel is dat je in de virtuele wereld van alles kunt uitproberen zonder dat dit consequenties heeft voor de werkelijkheid. Wanneer we in de Digital Twin echter een optimalisatie realiseren, is het aannemelijk dat dit ook in een optimalisatie in de werkelijkheid zal resulteren.

Het verzamelen van betrouwbare data is noodzakelijk. In een tijd waarin innovatiekracht en innovatiesnelheid van belang is, zijn wij op zoek gegaan naar een partner. Deze partner is Innius. Zij hebben een dataplatform ontwikkeld dat ons in staat stelt om snel en flexibel, maar vooral veilig data te verzamelen. Ons doel is deze technologie laagdrempelig aan te bieden. Dit betekent dat we de dienst aan kunnen bieden op basis van pay-per-use. Je betaalt voor het gebruik. Maak je geen gebruik meer, dan heb je ook geen kosten. Het platform geeft overzicht en inzicht over je complete proces. Hiermee kunnen wij onze partners en opdrachtgevers helpen met het detecteren van bottlenecks.

De volgende stap is het toepassen van machine learning en kunstmatige intelligentie. Deze technologie zal ons helpen met het automatiseren van de analyse van data en op basis daarvan actie te ondernemen. Het doel: een zelflerend en optimaliserend proces!

Stel je voor

Door deze technologie te combineren met kennis en ervaring van onze QINGs, ontwikkelen wij ons verder naar de kennispartner die wij voor onze partners en opdrachtgevers willen zijn. Wat kan QING voor u betekenen met deze krachtige innovatieve tools?

Ben je nieuwsgierig? Neem contact met ons op om je eigen toolbox uit te breiden

– Team Nextgen

Delen