Optimalisatie aanvoersysteem lege verpakkingen bij Van Loon Vlees

15 jul 2020

Bij Van Loon Vlees, onderdeel van de Van Loon Group, wordt vers vlees verwerkt tot consumentenproducten. Vanuit haar vestigingen in Son en in Eersel bedienen zij grote retailklanten actief in de Benelux. De high tech productielocatie in Son is in 2017 opgeleverd en behoort tot de meest duurzame productielocaties in de wereld.

In de fabriek in Son vindt productie en logistieke afwikkeling van voorverpakt vers vlees plaats. De plant bestaat uit meer dan 25 productielijnen. Elke lijn wordt via een geautomatiseerd aanvoersysteem van kartonnen dozen voorzien, zodat de productiemedewerkers altijd beschikken over voldoende lege dozen om de verpakte producten gereed te maken voor transport.

Van Loon merkte dat het aanvoersysteem niet meer kon voldoen aan de steeds hogere afzet. Samen met de leverancier van het logistieke systeem zijn ze op zoek gegaan naar een partner om een analyse uit te voeren op mogelijke verbeterpunten in dit systeem. QING is uiteindelijk naar voren gekomen als geschikte partij om deze analyse uit te voeren.

Aanpak
Na de kick-off van het project hebben we eerst de productieomgeving nagebouwd in de virtuele wereld met behulp van 3D simulatie software. We verzamelden data; we meetten onder andere hoe snel de operators over een nieuwe doos konden beschikken. We gebruikten hiervoor onder andere informatie zoals lijnsnelheid en de door de programmatuur gebruikte voorwaarden en haalden data uit sensoren in de lijn. De gegevens samen gaven een helder en accuraat beeld van wat de huidige status van het systeem precies is.

Valideren en toetsen
Vervolgens hebben we een aantal dagen productie gedraaid in de virtuele wereld, om het model te kunnen valideren. Daarna zijn verschillende scenario’s getoetst waarmee het proces van het aanleveren van de lege dozen mogelijk verbeterd kon worden. Door een aantal scenario’s te toetsen worden bottlenecks zichtbaar en kun je efficiënt op zoek gaan naar de beste route voor verbetering van het logistieke systeem. Doordat de nieuwe situatie volledig data gedreven is, en op haalbaarheid getoetst is kan Van Loon met een gerust hart de voorgestelde investeringen doen. De geeft hen ook voor de toekomst handvatten voor continue verbetering en optimalisatie.

Projectresultaat: bottlenecks in beeld, onderbouwing toekomstige investering ter verhoging van de output

Gebruikte tools en expertise:

  • Digital Twin
  • Simulatie
  • Procesoptimalisatie
  • Data-analyse
  • Virtual Commissioning

Betrokken QINGs:

  • Bram van Riessen – mechanical engineer
  • Cederic Rutting – lead engineer
  • Edwin van den Bos – sales manager

Meer weten? Vrijblijvend verder praten? Mail Edwin van den Bos: evdbos@qing.nl.

Delen