QING bedenkt, ontwikkelt en bouwt beursopstelling piglet voor Intero

23 jan 2020

Opdrachtgever Intero -expert op het gebied van het inspecteren van pijpleidingen en tanks met eigen ontworpen inspectietools- klopte bij ons aan met een bijzonder vraagstuk; zij wilden onze hulp bij het bedenken en bouwen van een beursopstelling. Even iets anders dan de engineeringsactiviteiten die wij normaal gesproken voor hen uitvoeren.
De beursopstelling moest de unieke toepassing van de piglet laten zien. De piglet is een flexibele slang met sensoren die gebruikt wordt om leidingen in de olie- en gasindustrie van binnenuit te controleren en tegelijkertijd de data te verzamelen zodat deze op een later moment geanalyseerd kan worden.

De opstelling moest:
– de flexibiliteit van de piglet laten zien
– eenvoudig te verplaatsen en weer op te bouwen zijn
– een unieke eyecatcher vormen op beurzen

Een van de eerste ideeën en ook de wens van Intero was om de piglet in de werkelijke toepassing te laten zien. In een buis, waarin deze dan daadwerkelijk rondgepompt zou worden. Maar, dit idee bleek al snel niet realiseerbaar binnen de gestelde kaders; het was te kostbaar, kostte te veel tijd om op te bouwen, er was veel water nodig en daarnaast was er ook nog het risico op lekkage.

Onze engineers kwamen uiteindelijk op het idee om twee robots in te zetten die beide uiteinden van de piglet vasthouden en op die manier de piglet in allerlei bochten laat draaien.

QING werkte eerst het concept uit en maakte vervolgens op basis daarvan een simulatie van de bedachte opstelling. Hierdoor kreeg Intero een goed beeld van de oplossing:

Omdat er geen voorbeelden waren van een situatie waarin twee robots hetzelfde object vasthouden en manipuleren bouwden we ook een Proof Of Concept. We huurden twee robots en testten of de opstelling werkte:

Na validatie en goedkeuring van Intero hebben wij het systeem ontwikkeld en gerealiseerd. Vorig jaar heeft het systeem voor het eerst op een internationale beurs gestaan.  Op een separaat scherm werd een animatie getoond van de toepassing in de buis. De combinatie hiervan maakte duidelijk wat de functie van de piglet is. Het systeem is modulair op te bouwen en eenvoudig. En het deed wat het moest doen; de aandacht trekken.

Delen