QING ontwikkelt samen met Sanovo unieke UV-C retrofit module

Sanovo Technology Netherlands, onderdeel van Sanovo Group, ontwikkelt en produceert eiersorteer- en verpakkingsmachines. Sinds de oprichting – bijna 60 jaar geleden – hebben zij zich wereldwijd geprofileerd als een betrouwbare en vooruitstrevende partner, die heeft aangetoond voorop te lopen met de modernste ontwikkelingen om te voldoen aan de eisen die gesteld worden in de eierverwerkende industrie. De ontwikkeling en productie van de machines vindt plaats in de vestiging Aalten; hier zijn ruim 130 medewerkers werkzaam.

Samen met Sanovo ontwikkelden we een UV-C retrofit kit voor de Optigrader 600 sorteermachine. De Optigrader 600 is een volledig automatische eiersorteermachine. Deze machine bepaalt niet alleen de gewichtsklasse van het ei, maar controleert ook het ei op vuil en mogelijke barsten in de eierschaal. De Optigrader verwerkt 216.000 eieren per uur. Het ontwerp van de machine is volledig hygiënisch en bevat zelfs een CIP-systeem, ‘Cleaning in place’; een systeem dat ervoor zorgt dat de machine zichzelf automatisch reinigt. Dat ook het machineoppervlak tijdens productie wordt gedesinfecteerd is een unieke methode in de eisorteerindustrie.

Op de eierschaal bevinden zich verschillende bacteriën die kunnen worden overdragen op de machineonderdelen van de sorteermachine. Om de eieren te desinfecteren en de besmetting van de machineonderdelen te voorkomen ontstond het idee een UV-C module te integreren.

In 1 dag te installeren en retrofit
Een van de eisen was dat de UV-C module in 1 dag kon worden geïnstalleerd en retrofit werd ontworpen; er mochten geen aanpassingen worden gedaan aan het bestaande Optigrader ontwerp, zelfs geen extra gaten. 

Uitgebreid onderzoek gebruik UV-C licht
Het gebruik van UV-C licht brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Om te kunnen bepalen hoe en in welke mate UV-C licht toegepast kan worden is veel kennis nodig.

Daarnaast kan het werken met UV-C licht schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan zicht worden verminderd als ogen aan directe straling worden blootgesteld. Een belangrijk onderdeel binnen dit project was de veiligheid van de operators te waarborgen.

Op basis van eigen onderzoek en onderzoek in samenwerking met de WUR en de testen die we hebben gedaan konden we bepalen hoe er veilig gewerkt kon worden met het UV-C licht, wat de beste positie was in de machine om het UV-C licht toe te passen en hoeveel UV-C lichtintensiteit er nodig is om de juiste reductie van bacteriën te behalen; je wil immers het maximale rendement uit deze oplossing halen. Ook voerden we testen uit met reflectiemateriaal.

Jurian Steffen, lead engineer binnen dit project: “Op dat moment ervaar je dat testen zo belangrijk is. Dan kom je erachter dat de meest voor de hand liggende materialen niet altijd de beste optie zijn.”

Operators maximaal beschermd tegen blootstelling
Op basis van het prototype van de module konden we definitief vaststellen of alle oplossingen toereikend waren om veilig aan de machine te kunnen werken. De UV-C module heeft allerlei seals en lichtblokkering zodat het UV-C licht niet naar buiten treedt. Een deel van het UV-C licht weerkaatste via de vloer en zou hierbij de operator kunnen raken. Om dit uit te sluiten zijn blokkeerskirts geplaatst. Aan de invoerzijde gaan de eieren door een lichtsluis om ervoor te zorgen dat er geen ongewenst UV-C licht naar buiten treedt.

Door een intensieve samenwerking met het team bij Sanovo zijn we erin geslaagd alle doelstellingen te realiseren.

Behaalde resultaten:

  • UV-C module is retro-fit en in één dag te monteren op bestaande Optigrader
  • Kostprijs- en veiligheidsdoelstellingen zijn gehaald
  • Reductie van micro-organismen

Vragen over dit project of sparren over een vraagstuk binnen jouw organisatie? Neem contact op met Edwin van den Bos via evdbos@qing.nl.

optigrader sanovo