Zo’n vijftien plekken in gemeente Hellendoorn geschikt voor windmolens

13 jun 2017
Han Haveman gepubliceerd “Tubantia” 7-06-2017

NIJVERDAL – Technisch gezien kunnen in de gemeente Hellendoorn op zo’n vijftien locaties windmolens worden geplaatst. Deze plekken bevinden zich vooral aan de dunbevolkte randen van de gemeente, met name in en bij Daarlerveen en aan de Haarlese en Holtense  kant van de Sallandse Heuvelrug.

Dat blijkt uit onderzoek dat het ingenieursbureau QING Sustainable in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd. Dat onderzoek werd ingesteld, nadat de raad een streep zette door het initiatief van het consortium Reggewind om een kleinschalige windmolenpark op bedrijventerrein ’t Lochter 3 te realiseren.

 De politiek vroeg het college toen wel om alternatieve locaties voor windenergie in beeld te brengen. Windmolens en/of zonneparken zijn onontbeerlijk als de gemeente haar eigen milieudoelstelling wil halen, een vermindering van de CO2-uitstoot in 2020 met 20 procent ten opzichte van 2008.

Uitgangspunten

In het onderzoek werd uitgegaan van zowel een masthoogte als rotordiameter van 100 meter, volgens de onderzoekers ‘de meest gangbare maten van windturbines  op land’. Bij het vaststellen van de geschikte plekken werd onder meer rekening gehouden met de aanwezigheid van (spoor/water)wegen, hoogspanningsmasten, bebouwing, waterkeringen, (ondergrondse)leidingen, laagvliegroutes, bosrijke gebieden en geluidsnormen.

’t Lochter 3

Opvallend genoeg ontbreekt op deze kaart ’t Lochter 3, dat zowel door Reggewind als een deel van de politiek ‘de meest geschikte locatie voor een windturbinepark in de gemeente Hellendoorn’ werd genoemd. Volgens wethouder Thomas Walder heeft dat te maken met de aanwezigheid van een woning aan de Notterveldsweg. Dat huis is door de gemeente gekocht en wordt gesloopt en vormt daarmee geen beletsel meer voor windmolens op die plek.

Delen