Trends & ontwikkelingen

Strategisch upgraden van huidige machines in de food industry

calendar icon
person icon
time icon
location icon
Upgrade machine food industry

De Nederlandse maakindustrie had in september 2023 te maken met een daling in de productie van 10,3% ten opzichte van een jaar eerder, volgens CBS. Dit was de negende maand op rij dat de industriële productie daalde.

Deze daling was ook terug te zien in de voedingsindustrie, waar de productie met 4,4% is afgenomen. Voedingsproducenten hebben de afgelopen tijd minder geïnvesteerd in nieuwe machines. Naar verwachting komt dit deels door de stijgende rentes. Een slim en strategisch alternatief is investeren in upgrades en onderhoud van machines. Ontdek hier welke voordelen je kan behalen door bestaande machines te verbeteren met behulp van technologie.

De voordelen van upgraden

Een nieuwe machine aanschaffen is niet altijd een haalbare optie. Upgraden van bestaande machines is in de meeste gevallen toegankelijker en een goed alternatief. En dat is afgelopen jaar ook gebeurd; de vraag naar reparatie en onderhoud schoot, in de gehele industrie, met ongeveer 30% omhoog (bron: CBS).

Misschien voor de hand liggend maar kostenbesparing is natuurlijk een groot voordeel van bestaande machines upgraden. Door bestaande machines te verbeteren kan je aanzienlijk kosten besparen en neem je geen groot financieel risico ten opzichte van een nieuwe machine aanschaffen. Deze voordelen brengt het nog meer met zich mee:

  • Upgrades verlengen de levensduur van een machine, hierdoor maak je nog beter gebruik van de investering.
  • Verbeteren van machines is sneller toegepast dan het ontwikkelen en implementeren van nieuwe systemen. Er is een minder grote kans dat de productie stil gelegd moet worden en het waarborgt de continuïteit.
  • In de food industry kunnen de wensen van de consument en de regelgeving m.b.t. voedselveiligheid nog wel eens veranderen. Door te upgraden kan je de productieprocessen makkelijker aanpassen en meegaan met de ontwikkelingen.
  • Met het upgraden van bestaande machines bouw je binnen de onderneming nieuwe kennis en expertise op. Dit kan voorkomen dat je moet investeren in nieuwe expertises en omscholing van personeel.

Veerkrachtiger door technologie

Door nieuwe technologieën toe te passen voor machine verbetering, word je veerkrachtiger. Hierdoor kun je beter inspelen op de veranderingen en uitdagingen in de markt.

Een uitdaging die alsmaar blijft groeien binnen de voedingsindustrie is het tekort aan arbeidskrachten. Een gevolg daarvan is dat de efficiëntie en productiviteit omlaag gaat. Door bestaande processen te automatiseren, ben je minder afhankelijk van manuele arbeid. Automatisering en robotisering zorgen ook voor een hogere nauwkeurigheid en continuïteit in productieprocessen.

Het gebruik van real-time monitoring van de huidige processen zorgt ervoor dat je tijdig inzicht krijgt in de prestaties en mogelijke storingen. Het voorspellen van onderhoudsbeurten wordt hierdoor ook mogelijk. Data en AI kunnen hier een rol in spelen doordat ze grote hoeveelheden gegevens kunnen verwerken en interpreteren.

Het creëren van een digital twin, een virtuele versie van jouw bestaande machine, stelt je in staat om met zo min mogelijk risico's te optimaliseren. Optimalisaties worden eerst getoetst op de digital twin, waarbij je verschillende scenario's in de virtuele wereld kunt proefdraaien voordat je ze in de praktijk toepast.

Will Uijting
arrow down
Vragen of meer weten?
Will helpt je graag verder

Verbeterde productiecyclus

De technologische toepassingen nemen verschillende voordelen mee en heeft een positief effect op de gehele productiecyclus, zoals:

  • Hogere productie efficiëntie en productiviteit.
  • Het waarborgen van kwaliteit en betere kwaliteitscontrole.
  • Minder kans op storingen en stilstand van machines door probleem detectie.
  • Energiezuinige en duurzamere processen met een langere levensduur.

Start met upgraden

Om een succesvolle start te maken met het upgraden, is het cruciaal om duidelijk te definiëren welke doelstellingen je wilt bereiken en welke resultaten je na wil streven met de upgrade.

Begin altijd met het nauwkeurig in kaart brengen van de huidige situaties en prestaties, zodat je een goed begrip krijgt van wat wel en niet goed functioneert. Op deze manier kun je doelgericht te werk gaan.

QING kan je hierbij ondersteunen. Samen analyseren we de eisen, wensen en de toekomstige prestaties van (of een specifiek deel van) het productieproces. Gezamenlijk stellen we een concreet plan op voor de toekomst.

Je kan met verschillende vraagstukken en/of doelstellingen bij ons terecht, zoals het automatiseren van processen of structurele verbetering van het kwaliteitsniveau. Wij bieden niet alleen standaard applicaties voor de food industrie op het gebied van Vision AI. We ontwikkelen en leveren op maat gemaakte oplossingen.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen met jouw vraagstuk of doelstelling? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Bron:
CBS.nl: Productie industrie ruim
10 procent lager in september.

Nu.nl: Nederlandse industrie maakt
minder machines voedingsmiddelen.

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.