De potentie van deep learning in de landbouw

Deeplearning-landbouw

‍De noodzaak om te innoveren in de landbouw is groter dan ooit. Dankzij de klimaatdoelstellingen, minder landbouwgrond en de veranderende vraag van de consument zijn grote efficiëntieslagen noodzakelijk. Dat vraagt om lef, durf en een krachtige toekomstvisie. De paddenstoelensector loopt hierin al meer dan 40 jaar voorop. De grondstoffen zijn reststromen uit de landbouw en er wordt geteeld in klimaatcellen. Dit wordt ook wel ‘vertical farming’ genoemd. In lijn met deze ontwikkeling onderzoekt Verbruggen Paddestoelen de toepassing van deeplearning bij oesterzwammen.

QING en Verbruggen Paddestoelen over de toepassing van nieuwe technologie bij oesterzwammen.

Stijging populariteit oesterzwammen

Met meer dan 40 jaar ervaring is Verbruggen Paddestoelen een vooraanstaande biologische oesterzwamkwekerij in binnen- en buitenland. Dankzij de grote stijging van de vraag naar vleesvervangers is de oesterzwam de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit. Door de stevige en vlezige structuur is dit organische product namelijk uitermate geschikt als hoogwaardige grondstof voor vleesvervangers. Denk aan vegetarische hamburgers, bitterballen en kroketten.

Organisch product automatiseren

Om aan de groeiende vraag te blijven voldoen kijkt Verbruggen Paddestoelen vooruit. Bij het oogsten, verpakken en sorteren van oesterzwammen komt veel handwerk kijken. Het vinden van geschikt personeel wordt in de toekomst steeds lastiger waardoor de vraag is ontstaan om het huidige productieproces van oesterzwammen nóg efficiënter uit te voeren. De oesterzwamkweker is altijd op zoek om de nieuwste technologieën te adapteren in haar productieproces. Daarom blijft het bedrijf innoveren en heeft het de wens om in een eerste stap, het sorteer- en verpakkingsproces te automatiseren.

Onderzoek van QING en Verbruggen Paddestoelen

In de zoektocht naar een innovatieve partner is de oesterzwamkweker uitgekomen bij high-tech ingenieursbureau QING. QING biedt haar opdrachtgevers toegang tot technologische kennis en innovatiekracht in de agri, food en packaging markt. Samen met Verbruggen Paddestoelen is onderzocht of het mogelijk is om de oesterzwammen met beeldverwerking te analyseren en met welke betrouwbaarheid. De resultaten van dit onderzoek hebben belangrijke inzichten opgeleverd over de toepassing van deze technologie om meer waarde te halen uit oesterzwammen. Dit project is mede tot stand gekomen door steun vanuit de ‘Stuurgroep Landbouw Innnovatie Brabant’ (LIB).

Meer waarde halen uit bestaand productieproces

Tijdens het onderzoek zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van conventionele beeldverwerking en deeplearning ontdekt voor het productieproces van oesterzwammen. Beide partijen hebben hierdoor waardevolle inzichten opgedaan. Zowel QING als Verbruggen Paddestoelen erkennen de potentie van deze technologie om niet alleen de arbeidsbehoefte te optimaliseren, maar ook waste te minimaliseren tijdens het productieproces.

De potentie van deep learning in de landbouw

Verbruggen Paddestoelen heeft dankzij de resultaten van het onderzoek ook inzicht gekregen in hoe groot de investering wordt voor een automatische inpakmachine. Op basis van deze gegevens wordt er bekeken hoe zij deze innovatie gaan uitrollen binnen het bedrijf.

Ook benieuwd hoe je met toepassing van beeldverwerking en deeplearning meer waarde kunt halen uit je huidige productstroom? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant om te lezen: Het gebruik van technische innovaties in de agri- en foodindustrie is van groot belang

Nooit meer een technologisch nieuwtje missen?

Meld je even aan en we zorgen ervoor dat jij straks de blits maakt bij het koffieapparaat met het laatste nieuws op jouw vakgebied.