Gebruik van industriële data vraagt continue aandacht

Kennis over industriële data

Kennis van en over industriële data vraagt continue aandacht en frisse blik. Willen wij onze opdrachtgevers verder blijven helpen met de juiste oplossing voor hun vraagstuk, dan is gebruik van data essentieel. Kennis van data en hoe data te interpreteren en toe te passen is iets waar wij dagelijks mee bezig zijn. We laten ons daarbij graag inspireren door een frisse blik. We kwamen in gesprek met JADS MKB Datalab en startten samen een project. Dit bleek hun 100e project te zijn.

Data in industrie

Wil je een goede oplossing voor je vraagstuk? Dan is het gebruik van data essentieel. Wanneer levert je product het meeste op? Aan welke vereisten moet het product voldoen om de optimale waarde eruit te halen? Deze vragen kun je alleen beantwoorden met behulp van data.

Data verzamelen kan op ontzettend veel manieren. Van machinedata uit sensoren tot omgevingsdata. Maar, ook een notitie van een operator kan al data bevatten. Hoe zorg je ervoor dat je waardevolle data verzamelt? En hoe ga je hier mee om?

Lees meer over onze aanpak.

Over ons project met JADS:

QING 100e projectpartner van het MKB Datalab

Een mijlpaal die het succes van de formule aantoont. MKB Datalab heeft in de afgelopen drie jaar een grote diversiteit aan bedrijven geholpen, van bakker tot orgelbouwer en van ambulancedienst tot ICT-bureau. De projecten liepen uiteen van eenvoudig tot zeer complex. Het aantal partners bedraagt 100, maar het aantal uitgevoerde projecten is bijna het dubbele omdat veel partners terugkomen voor een vervolg.

De missie van het MKB Datalab is om een brug te slaan tussen data science en de wensen en behoeften van het midden- en kleinbedrijf. Hoewel een digitale transitie juist kleine bedrijven enorm vooruit kan helpen, vinden zij het vaak lastig om een eerste stap te zetten. MKB Datalab koppelt studenten aan bedrijven om ze binnen kortlopende, concrete dataprojecten een stap verder te helpen.

Veranderende mindset

"Elk project dat we afronden, verandert de mindset van onze partners", vertelt Maaike Blok, een van de projectmanagers bij MKB Datalab. "Ondernemers raken er steeds meer van overtuigd dat ze data-gedreven moeten gaan werken. Het is ook interessant om te zien dat bedrijven die we nu spreken verder gevorderd zijn dan bedrijven die we drie jaar geleden spraken. Deze trend zal in de toekomst alleen maar versnellen. Onze rol is om bedrijven te helpen zich op die toekomst voor te bereiden.”

QING en JADS

Operations Manager Barry van Bakel legt uit: "Wij waren op zoek naar een samenwerkingspartner met kennis over data. Tijdens onze zoektocht kwamen we JADS tegen en werden we vooral aangetrokken door het woord 'academie'. Het idee van een groep studenten die met een frisse blik naar de data kijken sprak ons aan.”

Wat hield het project in? Barry van Bakel: "Studente Valérie heeft gewerkt aan een fictieve casus, die sterk leek op een van onze eigen contracten. Een soort speeltuin dus. Het doel van het project was om het automatiseringsproces van een bepaalde verpakkingsmachine naar een niveau hoger te brengen. We bleken enorm veel te kunnen doen met de data die de machine genereerde. Dit was precies wat we wilden: een verkennend onderzoek met een frisse blik."

Kennis en ervaring uitwisselen

"Groot voordeel van samenwerken met MKB Datalab is de mogelijkheid om met specialisten samen te werken en kennis en ervaring uit te wisselen", zegt Van Bakel. "Ook de laagdrempelige aanpak beviel ons. Je spreekt van tevoren af hoelang het project gaat duren en wat de kosten zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Dat is veel lastiger als je in zee gaat bijvoorbeeld een consultancybureau. MKB Datalab is ideaal om een overzichtelijk data science probleem aan te pakken of om een gevoel te krijgen bij een bepaald vraagstuk."

Lees ook: Snel inzicht in haalbaarheid met slimme technologieën

Nooit meer een technologisch nieuwtje missen?

Meld je even aan en we zorgen ervoor dat jij straks de blits maakt bij het koffieapparaat met het laatste nieuws op jouw vakgebied.