Nieuws

QING bundelt de krachten van technologische topspelers in de foodsector

calendar icon
person icon
time icon
location icon
QING-food-automation

Geautomatiseerde processen zijn in veel industrieën al heel vanzelfsprekend. Dat geldt nog niet voor de voedselverwerkende industrie. Op het gebied van automatisering loopt deze branche achter vanwege de complexiteit van producten en processen. Door de huidige uitdagingen groeit de noodzaak van automatisering. QING zet de expertises van Stäubli Robotics en Robovision in om de uitdagingen aan te gaan, dit zorgt voor een unieke aanpak. Met deze aanpak kunnen voedselproducenten met zo min mogelijk risico en zorgen starten met automatiseren.

Menselijke handelingen zijn
niet houdbaar

De voedingsindustrie schreeuwt om innovatie, oftewel; automatisering en robotisering. De wereldbevolking groeit en de vraag naar voedsel neemt toe. Daar tegenover staat dat de arbeidstekorten toenemen en de capaciteit in de industrie afneemt. Dit is natuurlijk geen houdbare situatie en veel voedselproducenten zijn genoodzaakt om te automatiseren.

Automatisering in de foodsector kent veel uitdagingen; je hebt te maken met kwetsbare producten en strenge hygiënerichtlijnen. Daardoor ervaren ondernemers twijfels om te starten met automatiseren: is de terugverdientijd rendabel genoeg en behoudt het proces de huidige kwaliteit?

QING, Stäubli Robotics en Robovision zijn alle drie vooruitlopers als het gaat om innovatie en technische ontwikkelingen in de agrifood-sector. De drie bedrijven zijn het met elkaar eens: automatiseren moet voor iedere voedselproducent mogelijk en makkelijker worden.

High-tech ingenieursbureau QING uit Arnhem lanceert een nieuw concept. Het ingenieursbureau voegt de expertise van Stäubli op gebied van robotics en hygiëne en de schaalbare AI-software van Robovision aan de aanpak toe. QING bundelt deze krachten met hun eigen innovatiekennis en gecontroleerde agile aanpak om automatiseren met zo min mogelijk zorgen en risico’s mogelijk te maken.

Vooraf inzicht in de haalbaarheid van de automatiserings-
oplossing

Voedselproducenten willen continuïteit en kwaliteit behouden in productieprocessen. Automatisering zorgt voor continuïteit oftewel: rust en groeikansen. Naast nieuwe kansen brengt automatisering ook risico’s met zich mee, zo ook financieel risico. Vaak investeer je in een prototype waar vooraf de haalbaarheid van de oplossing of machine niet is aangetoond. “Dit is nu verleden tijd”, geven de drie hightech bedrijven aan.

Stäubli Robotics, Robovision en QING hebben een opstelling ontworpen waarbinnen de haalbaarheid van een automatiseringsvraagstuk getoetst wordt. Alle risico’s en uitdagingen worden inzichtelijk gemaakt, de ondernemer komt tijdens het traject geen onaangename (financiële)verrassingen meer tegen. Hiermee wordt de time-to-market versnelt en behaalt de ondernemer concurrentievoordeel.

Robot met AI-integratie
biedt maatwerk

Hygiënerichtlijnen spelen een belangrijke rol bij het produceren van voeding. De Stäubli HE (Humid Environment) robots zijn zeer geschikt voor productieomgevingen waar gewerkt wordt met kwetsbare en organische producten. “Dit in combinatie met de expertise van QING maakt het mogelijk om samen doelmatige en innovatieve oplossingen te creëren voor complexe en minder complexe automatiseringsvraagstukken in de foodsector,” vertelt Jan Buit van Stäubli Robotics.

De food industry kent veel complexe handelingen in de productieprocessen waar geen standaard automatiseringsoplossing voor is. “Deze samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden om complexe cases in een veranderende voedselproductie aan te pakken,” vertelt Jonathan Berte, oprichter van Robovison. “QING implementeert het AI-platform van Robovision op een toegankelijke manier bij bedrijven. Zo creëren we samen slimme oplossingen met AI in de voedselproductie.”

Alles komt samen in
het lab van QING

Ervaring en kennis op gebied van innovatie, robotica en AI komen samen in het Development Lab van QING. De engineers van QING gaan aan de slag met een foodgrade robotarm en deep learning om het vraagstuk te toetsten op de haalbaarheid. In het lab worden Proof of Concepts uitgevoerd, zonder dat je eerst een risicovolle investering hoeft te doen.

“Met deze opstelling maken wij het mogelijk om een product – ongeacht veranderingen in het product of de omgeving – te bewerken of te verplaatsen. Wij combineren de handelingsflexibiliteit van de robot en het denkvermogen van deep learning. Dit opent de deur naar het automatiseren van een scala aan werkzaamheden die momenteel nog enkel door mensen uitgevoerd worden”, vertelt Teun Keusters, Deep Learning Engineer bij QING.

Binnen 2 weken een haalbaarheidsplan
op maat

Ondernemers binnen de voedingsindustrie kunnen terecht in het lab met hun vraagstuk. De robotopstelling met AI-integratie kan verschillende handelingen toetsen: denk aan het inpakken en nauwkeurig sorteren van producten, stapelen van verpakkingen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles.

Vraagstukken met een hoge technische complexiteit worden in het lab uitgedaagd. Binnen twee weken wordt een compleet haalbaarheidsplan opgeleverd. In het plan zijn alle mogelijke risico’s en uitdagingen inzichtelijk gemaakt. Voedselproducenten kunnen volledige service verwachten; implementatie en integratie van de oplossing én personal support om alles op de juiste manier te gebruiken.

Voor meer informatie of aanvullend interview kun je contact opnemen met: Bram de Vrught, Managing Director QING, 06 516 983 64, bdvrught@qing.nl

Teun Keusters
arrow down
Vragen of meer weten?

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.