Nieuws

WUR en QING brengen jongeren aan tafel bij pre-klimaattop in Milaan

calendar icon
person icon
time icon
location icon
WUR innovatie projecten

Samen met Wageningen University & Research (WUR) willen we wereldwijd impact maken met de QING Innovation Track. We ondersteunen vijf innovatieve projecten van jongeren wereldwijd die bijdragen aan de verbetering van voedselsystemen onder klimaatverandering. Met als uiteindelijke hoogtepunt: een presentatie van het beste project op de pre-klimaattop in Milaan.

De toekomst van onze kinderen

Hoe kunnen we ons voedselsysteem wereldwijd inrichten zodat iedereen te eten krijgt. En hoe doen we dat binnen de grote verschillen en uitdagingen die het klimaat lokaal met zich meebrengt?

Mirjam Troost, coördinator van WUR Student Challenges: ‘Jongeren zijn kwetsbaar als het gaat om hun toekomst op het gebied van voedsel en klimaatverandering. In ieder werelddeel bestaan lokaal weer andere problemen op dit snijvlak. In Nederland is stikstofuitstoot een hot topic. In delta’s in Azië vormen overstromingen en verzilting een bedreiging en in Afrika zijn veranderende weersomstandigheden een uitdaging voor de productie, opslag en verwerking van voedsel. Voor dit soort problemen worden over de hele wereld kansrijke en innovatieve projecten bedacht, maar die worden niet of nauwelijks gezien. Daar moet verandering in komen.’

Aanmeldingen vanuit Nieuw-Zeeland tot in Afrika

Om deze lokale initiatieven een kans te geven hebben we samen met Wageningen University & Research (WUR) de handen ineengeslagen. Met een challenge voor studenten over de hele wereld dagen we jongeren uit om innovatieve projecten aan te dragen die bijdragen aan de verbetering van voedselsystemen in de wereld versus klimaatomstandigheden: de QING Innovation Track.

Mirjam: ‘We willen van praten over problemen op het gebied van voedsel en klimaatverandering overgaan tot directe actie. Niet wachten op de klimaattop, maar nu beginnen. Die behoefte is er duidelijk: we ontvingen zelfs aanmeldingen van jongeren uit Nieuw-Zeeland tot in Afrika.’

Persoonlijke mentor, toegang tot technologie en startkapitaal

Volgens Claudia van Gestel, Brand Marketeer van QING, is het een unieke kans om écht impact te maken. ‘Na de aanmeldperiode hebben we de vijf meest kansrijke projecten uitgekozen. Deze teams uit Peru, Kenia, Nieuw-Zeeland, de Himalaya en Afrika worden drie maanden lang begeleid door een persoonlijke mentor vanuit QING. Onze mentoren zijn innovatieve engineers die vanuit hun praktijkervaring de studenten helpen van idee tot uitvoering. Ook ontvangt ieder team 2.500 euro startkapitaal. Tegelijkertijd is het voor onze medewerkers een prachtige mogelijkheid om ook hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.’

Mentor aan het woord

Een van de mentoren is Lars. Hij heeft zich aangemeld omdat hij wel iets heeft met studentenactivisme en zich interesseert in alles wat nieuw is. Lars: ‘Ik weet hoe je met studenten moet werken die enthousiast zijn en hoe je er tegelijkertijd voor zorgt dat projecten haalbaar zijn en slagen. Mijn ultieme doel is dat het na paar jaar echt iets is geworden en ik kan zeggen: daar was ik vanaf het begin bij!’

Absolute hoofdprijs: spreektijd op het voorevenement van de klimaattop

Ieder team levert op 19 september de resultaten van hun project aan middels een vlog. Op 22 september wordt het winnende project gekozen. Deze vlog wordt op 29 september getoond op de pre-COP in Milaan, het voorevenement van de klimaattop. Een unieke kans om als jongere een stempel te drukken op de internationale politieke agenda op het gebied van klimaatverandering.

Volg de teams

Ben je benieuwd welke initiatieven meedoen om een impact te maken op het gebied van voedsel en klimaat? Alle vijf projecten kun je nauwlettend volgen via www.wur.eu/QINGinnovationtrack.

QING Innovation track

Oproep: draag zelf ook bij en teken de wereldwijde pledge voor 1 miljoen handtekeningen

Voel je net als QING en WUR de noodzaak om je zorgen uit te spreken over voeding en klimaat? Je kunt je stem laten horen via https://actions4food.org/about-the-initiative. Hier kun je een belofte (pledge) doen. Het doel is om wereldwijd een miljoen pledges te verzamelen en deze aan te bieden aan de wereldpolitici.

Bram de Vrught
arrow down
Vragen of meer weten?
Bram helpt je graag verder.

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.