In 2021 startte QING samen met Wageningen University & Research de QING Innovation Track. Voor deze challenge konden jongeren over de hele wereld zich aanmelden om hun innovatieve ideeën voor te leggen die bijdragen aan de verbetering van voedselsystemen en positief effect hebben op de klimaatveranderingen. Uiteindelijk zijn er vijf kansrijke projecten uitgekozen die drie maanden lang ondersteuning kregen van een persoonlijke mentor vanuit QING. Dat was niet alles, elk team ontving ook €2500 startkapitaal!
Maar hoe gaat het nu met de teams? Waar zijn ze momenteel mee bezig en hoe zien ze de toekomst? Drie van de vijf teams zijn nog steeds actief en zullen ons in dit artikel bijpraten.
Ons team werd in 2021 geselecteerd om mee te doen aan QING Innovation Track. Ons project is gericht op de landbouw in de Himalaya-regio die uitdagingen kent door een ongelijke en extreme topografie en een gebrek aan basis infrastructuur. Met name het gebrek aan elektriciteitsvoorziening in deze regio leidt ertoe dat high-tech opslag bijna onmogelijk is om op te zetten. Voor de appelboeren betekent dit dat ze geen toegang hebben tot koeleenheden en dus een groot risico lopen dat hun geoogste product verloren gaat.
Het Higher Himalaya project wil deze uitdaging aan gaan door een koelunit te creëren die zonder energie-input werkt. Het project is gericht op appelboeren en wordt nu op kleine schaal uitgevoerd in de regio Jumla. Het projectteam heeft echter al plannen om het concept uit te breiden en te repliceren in andere regio's. Het Higher Himalaya project wordt uitgevoerd door een team van vier studenten Landbouwtechniek.
In 2022 lag onze focus op het valideren van nul-energie koelopslag technologie en het verkrijgen van financiering. Daarbij kregen we €2500 hulp van QING Innovation Track. Het was een geweldige ervaring voor ons. De trainingen hielpen ons in onze persoonlijke ontwikkeling en we hebben veel geleerd over het bedrijfsleven.
Ons team stond voor verschillende uitdagingen, zoals de infrastructuur en barre weersomstandigheden, om Higher Himalaya te blijven ontwikkelen. Na het verkrijgen van fondsen hebben we ons ingezet om dit idee om te zetten in actie. We hebben onze haalbaarheidstest en ontwerpen afgerond. Er zijn verschillende reizen naar Jumla gemaakt, maar nu ontbreekt het ons aan fondsen om met de bouw te beginnen.
Dankzij de QING Innovation Track konden we meer contacten leggen en netwerken met belanghebbenden. In 2023 gaan we de studie afronden en willen we hiermee nog een paar jaar doorgaan. Ondanks dat de financiering een uitdaging blijft, vordert het technische deel van het project en zijn we al op zoek naar mogelijkheden om de service uit te breiden naar andere locaties buiten Nepal met vergelijkbare klimatologische omstandigheden.
De QING Innovation Track gaf ons een springplank om als net afgestudeerde engineers onze professionele carrière te beginnen.
Tijdens het traject kregen we training in het gebruik van samenwerkingstools zoals Miro Boards. Tot op heden gebruiken we de tool om samen te werken aan onze projecten. We werden ook blootgesteld aan de fijne kneepjes van projectmanagement. De vaardigheden zijn enorm nuttig gebleken bij het beheren van zowel eenvoudige als complexe engineering contracten.
Wij nemen ingenieursopdrachten van onze klanten aan met betrekking tot klimaatverandering en voeren deze uit volgens internationale normen, gebaseerd op onze jarenlange ervaring op dit gebied.
Een recente opdracht van ons is in samenwerking met het Panel of Eminent Development Consultants. We werken met hen samen om het directe gebruik van geothermische energie te bevorderen. Dit is een reactie op het feit dat veel putten dit jaar geen water produceerden als gevolg van een verschuiving in de Suswq-breuklijnlangs de Right Valley. Ons idee om het zoute water uit de putten te gebruiken voor landbouw energie is goedgekeurd en wacht op financiering van het Challenge Fund for Youth Employment.
Gedurende het traject werden we geïnspireerd ons om te gaan focussen op het potentieel van web-toepassingen, machine learning en het Internetof Things (IoT) in agrarische use cases. Momenteel werken we samen met Geothermal Development Company om IoT in te zetten voor hun Geothermal Direct Use Cases en ontwikkelen we een technische website voor het Engineering Services Directorate, Ministerie van Landbouw, GOK.
De internationale bekendheid die de QING Innovation Track heeft opgeleverd is ook noemenswaardig. Hierop voortbouwend hebben we conceptnota's ontwikkeld die vervolgens zijn gefinancierd door onder andere het Challenge Fund for Youth Employment en VI Forestry.
Tot slot kan ik (Samson L. Opanda) als teamleider niet voorbijgaan aan de persoonlijke waarde die de uitdaging mij heeft opgeleverd. Ik heb een andere kijk gekregen op klimaatverandering en ben ervan overtuigd dat dit een nieuwe manier van denken vereist. Een manier die is gebaseerd op waardering van de sociale en multidisciplinaire dimensies van het probleem.
Wij zijn team Hydropan, bestaand uit vijf leden uit Kenia. In 2021 namen wij deel aan de QING Innovation Track met een innovatief idee gebaseerd op klimaat en slimme landbouw.
Ons team kwam met het idee om het hydropan project op te zetten. We hebben een waterconserveringssite gecreëerd waarbij we een kuil in de grond hebben gegraven en bodembedekkers hebben geplant om een bladerdak te vormen. Het project had als doel om te dienen als een demonstratieve training voor de gemeenschap in semi-aride gebieden van Kibwezi East subcounty in Makueni, Kenia.
In deze regio valt weinig regen en de lokale boeren kunnen het schaarse water dat we opvangen gebruiken voor irrigatie. Het project bereikte zijn hoogtepunt met behulp van financiering van de QING Innovation Track. We waren in staat om de hydropan in Lukenya University, Kenia, op te zetten. We plantten en verbouwden gewassen zoals pompoenen en passievruchten. Naast de verbouwde gewassen werd het geconserveerde water gebruikt om verschillende gewassen te irrigeren. De gewassen doen het goed en we hebben goede opbrengsten van de verkoop.
Het project kon worden opgeschaald naarmate meer bezoekers het idee leenden en zich in de regio vestigden. Via sociale media hebben we het hydrocultuurproject gepromoot. Ook UNESCO was geïnteresseerd en hebben het idee op hun website gepubliceerd.
Vanwege de groeiende vraag naar het Hydropan project voor voedselzekerheid hebben we onszelf een doel gesteld om in de komende 3 jaar 200 hydropannen in de regio te bouwen. Om dit doel te bereiken zijn we op zoek naar NGO's die zich bezighouden met wateropvang en voedselzekerheid om te helpen bij de implementatie ten gunste van de gemeenschap.
Wij als team waarderen QING Innovation Track voor hun financiële steun en de begeleiding, en niet te vergeten Mirjam Troost van Wageningen University & Research voor haar toegewijde coöperatieve geest.
Wil je meer weten over de projecten en benieuwd naar de verdere ontwikkelingen? Lees hier meer over de QING Innovation Track.