Hoge innovatiekosten
voorkomen?

Met de Development Roadmap ontvang je binnen 2 weken complete controle over je hele innovatieproces. Van vraagstuk, tot risico’s en (financiële) haalbaarheid van alle mogelijke oplossingen.

Development Roadmap aanvragen

Maak van food waste een winstgevende businesscase

Als je als voedselproducent gevraagd wordt hoe belangrijk je het aanpakken van food waste vindt in je productieproces… wat vertel je dan?

food-waste-productieproces

Iedereen voelt het maatschappelijke belang op het gebied van voedselverspilling. Helemaal als je beseft dat 40% van het voedsel verloren gaat in de hele keten van jou als producent tot eindgebruiker. Toch staat food waste niet bij iedere voedselproducent bovenaan de prioriteitenlijst. Er ontbreekt een winstgevende businesscase waarmee je aantoonbaar kosten bespaart. Herkenbaar?

Waarom Food Waste nu (nog) geen absolute prioriteit is

Food waste is vaak een blinde vlek in je productieproces. Het is niet direct zichtbaar totdat je weet dat het er is. Daarnaast zijn er nog 4 redenen waarom food waste reductie voor veel voedselproducenten nog geen absolute prioriteit is:

Gebrek aan data
Niet iedere voedselproducent verzamelt genoeg data over hoeveel food waste er plaatsvindt in het productieproces. En dus ook niet waardoor dit wordt veroorzaakt.

Intern concurrerende belangen
Je hebt te maken met belangen, meningen en prioriteiten van anderen. Als het aanpakken van food waste geen prioriteit is, dan is het een hele uitdaging om binnen je organisatie voldoende draagvlak te krijgen.

De focus ligt op productiviteit en voedselkwaliteit
Je bent voornamelijk bezig met andere belangrijke KPI’s zoals de Overall Equipment Effectiveness (OEE) en de kwaliteit van je product op de productielijn.

Food waste verminderen is meer dan alleen geld investeren
Food waste reductie is niet alleen een kwestie van investeren, het raakt ook de cultuur in het bedrijf. Om deze transitie succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat alle betrokkenen aangehaakt zijn.

food-waste-productieproces
Food-waste-management

Food waste als winstgevende businesscase

Er is een manier om de uitdagingen die hierboven zijn benoemd op te lossen. Stel dat je van food waste niet alleen een maatschappelijk doel, maar ook een winstgevende businesscase kunt maken. Dat je een onzichtbaar probleem inzichtelijk maakt inclusief de financiële kosten die hiermee gepaard gaan. Zonder dat je zelf alle data tools en kennis in huis te hebben om dit mogelijk te maken. En dit vervolgens stap voorstap oplost met voorspelbare investeringen waarbij je per stap precies kunt zien wat het kost en wat het oplevert. Volledig in control.

Wat zou dat betekenen voor je bedrijfsvoering?

Data driven decision making platform voor voedselproducenten

High-tech ingenieursbureau QING en data platform Innius maken het voor je mogelijk om van iedere productielijn een onzichtbaar food waste probleem inzichtelijk te maken. Aan de hand van een unieke methode maken zij van food waste een winstgevende businesscase.

Zo werkt het

QING en Innius leveren een dataplatform waaraan je een complete productielijn kunt koppelen. Indien nodig inclusief extra sensoren om het probleem in kaart te brengen. Dankzij de machinedata krijg je inzicht in een mogelijk food waste probleem. Mogelijk, want ook 100% zeker weten dat je geen food waste probleem hebt is een waardevol gegeven. Daarnaast ontvang je proactief verbetervoorstellen met voorspelbare investeringen. Zo weet je precies wat de volgende stap kost en wat het oplevert.

Meer dan alleen data

Het dataplatform biedt je niet alleen toegang tot belangrijke data voor food waste. Het is ook een tool om andere krachtvelden binnen je organisatie te overtuigen waarom het aanpakken van food waste prioriteit heeft. Daarnaast helpt het je om draagvlak te creëren bij je collega’s omdat ze volledig meegenomen worden in het proces.

Deze bedrijven gingen je voor

In 5 stappen naar 25% reductie van food waste

Met deze 5 stappen zorgen QING en Innius ervoor dat je niet alleen inzicht, maar ook controle krijgt over je food waste.

Stap 1 – Define: Breng je productieproces in kaart

Samen met QING en Innius bepaal je voor welke productielijn je food waste wilt minimaliseren. Definieer je optimalisatiedoel en koppel de productielijn met sensoren van QING aan het Innius platform.

Stap 2 – Measure: Real-time monitoren van de productielijn

De productielijn wordt real-time gemonitord op basis van de gekoppelde datapunten. Zodra de productielijn gekoppeld is ontstaat er direct inzicht hoe de productielijn ervoor staat ten aanzien van food waste. De eerste meting is een nulmeting. Vanaf hier gaan je aan de slag om het gestelde doel te behalen.

Stap 3 – Analyze: Productielijn verbeteren

In de Analyze-fase wordt de verzamelde data dieper geanalyseerd. QING en Innius kijken hoe de productielijn zich gedraagt om vast te stellen waar verbeteringen nodig zijn om het gestelde doel te behalen.

Stap 4 – Improve: Concrete verbetervoorstellen

In deze fase worden verbetervoorstellen gegenereerd en gepland. Samen met betrokkenen bij het productieproces (ook de technische dienst) wordt besproken welke verbeteringen er mogelijk zijn om het gestelde doel te bereiken. Zo krijg je ook belangrijke stakeholders mee in de veranderingen.

Als er verschillende verbetervoorstellen zijn gedaan, wordt de beste optie bepaald om de verbetering door te voeren. Daarna wordt een planning opgesteld om de geselecteerde verbetering door te voeren op de productielijn.

Stap 5 – Control: Het gewenste resultaat

In deze stap wordt er via real-time metingen gecontroleerd of de doorgevoerde verbetering het gewenste resultaat heeft. En worden de nieuwe oplossingen geborgd in het proces. De gekozen oplossing kan een aanpassing vereisen in het productieproces. Alle productiemedewerkers moeten hier uiteraard van op de hoogte zijn, en waar nodig in getraind worden.

Bram de Vrught
arrow down
Vragen of meer weten?
Bram helpt je graag verder.

Laagdrempelige instap voor de oplossing van food waste

Wil je ook op basis van data inzicht krijgen in onzichtbare food waste problemen, zonder dat je daarvoor tienduizenden euro’s moet investeren? En in kleine voorspelbare stappen het probleem oplossen waarbij aangetoond wordt wat het gaat kosten en wat het oplevert?

Met een laagdrempelige instap helpen QING en Innius je om aan de slag te gaan met stap 1 tot en met 3. Je krijgt dan inzicht in de food waste bij een productielijn. Je ontvangt voor een vaste prijs een eerste analyse en een verbetervoorstel. Daarna heb je zelf de regie in handen om er verder mee te gaan of niet. Je bent volledig in control.

Dit vind je mogelijk ook interessant

arrow right
arrow right

Benieuwd naar onze andere expertises?

Je hebt last van torenhoge energiekosten, een capaciteitsprobleem, bottlenecks in het productieproces of gewoon een ambitieus idee dat je wilt laten challengen.  Met mechanical engineering en de nieuwste technologieën, zoals Vision AI, Data en Digital Twin komen we tot de meest inventieve oplossingen. Met onze expertises helpen we je vooruit.

Productie­automatisering in food

Heb je een complex probleem in je productieproces of heb je onvoldoende personeel?

Meer informatie
Development & Mechanical Engineering

Ben je op zoek naar extra capaciteit en ondersteuning op het gebied van mechanical engineering?

Meer informatie
On-site engineering

Zoek je high-tech engineers die meer oplossen dan alleen een capaciteitsprobleem?

Meer informatie
Energy Consultancy

Wil je van verduurzamen een winstgevende businesscase maken?

Meer informatie

Samenwerkingen

QING heeft een enorm technisch netwerk met toonaangevende spelers in de technische branche. Onze opdrachtgevers doen hier ook hun voordeel mee. Dat blijkt uit onze krachtige samenwerkingen.