De vleesverwerkende industrie staat op scherp door toenemende maatschappelijke druk, strengere regels rond duurzaamheid en milieu en hogere eisen aan voedselveiligheid. Daarbovenop kampt de sector met een tekort aan gekwalificeerd personeel en vloeit waardevolle kennis langzaam weg doordat werknemers vertrekken of met pensioen gaan. Door deze factoren wordt het steeds uitdagender om constante kwaliteit te leveren en kosten te beperken.
Er is een hoge doorstroom van personeel vanwege het eentonige werk en de werkomstandigheden. Daardoor leveren vleesverwerkers in op kwaliteit en efficiëntie. Handmatige kwaliteitscontrole is bovendien vatbaar voor fouten en subjectieve keuzes. Dat botst met de hoge kwaliteitsnormen die gelden voor kleur, vetverdeling, snit en afwijkingen. Daarnaast wil je als bedrijf zoveel mogelijk waarde uit het product halen vanuit milieu- en duurzaamheidsoogpunt.
Om toch aan de marktverwachtingen en de strikte normen te blijven voldoen, wordt automatisering onmisbaar. Het biedt een antwoord op de groeiende complexiteit en zorgt ervoor dat productieprocessen betrouwbaar, schaalbaar en toekomstbestendig blijven.
Automatisering en digitalisering bieden concrete mogelijkheden om deze problemen aan te pakken. Door routinematige en foutgevoelige controles slim te automatiseren waarborg je de productkwaliteit, reduceer je verspilling en kosten en zet je je personeel optimaal in. Andere automatiseringstoepassingen in de vleesindustrie zijn onder meer:
Met het STAQ platform krijgen vleesverwerkende bedrijven meer grip op hun productie. STAQ is een besturingsplatform dat staat voor See, Think, Act en combineert vision systemen, AI en robotica in één platform. Het vertaalt menselijke handelingen naar technologie en wordt ingezet om processen zoals inspectie, sorting, bin-picking en processing te automatiseren.
STAQ is modulair opgebouwd en eenvoudig te integreren in bestaande lijnen, waardoor je in stappen kunt automatiseren en opschalen wanneer daar behoefte aan is. De voordelen van AI-gedreven automatiseringstoepassingen: