Trends & ontwikkelingen

Het belang van Hygienic Design in de food industry

calendar icon
person icon
time icon
location icon
Hygienic design food industry

In de voedingsindustrie staat hygiëne en voedselveiligheid centraal. Een onmisbaar aspect hiervan is Hygienic Design, waarbij slimme ontwerpen van machines en robots essentieel zijn voor grondige reiniging.

Door het toenemende tekort aan arbeidskrachten groeit de vraag naar de automatiserings- en robotiseringstoepassingen. Het investeren in een dergelijke toepassing is al een spannende en grote investering. Je wil daarom geen onnodig risico nemen op welk gebied dan ook. Met een slim hygiënisch ontwerp minimaliseer je het risico op bacteriële besmetting binnen de productie.

Hygienic design in de voedingsindustrie

Hygienic Design beperkt zicht niet alleen tot de robots binnen productieprocessen, maar geldt ook voor de gehele omgeving, inclusief vloeren en wanden. Hygienic Design is meer dan alleen een set richtlijnen die voldoen aan voedselveiligheidseisen. Het begint bij de conceptfase van een productielijn, tot aan de kleinste details van de toepassing.

Stäubli’s HE-serie industriële robots

Stäubli's HE-serie industriële robots zijn een uitstekend voorbeeld van het toepassen van Hygienic Design in de food industry. Deze robots zijn specifiek ontworpen voor hygiënische en vochtige omgevingen, waarbij elk aspect van het ontwerp gericht is op het minimaliseren van besmettingsrisico's.

De HE-robots van Stäubli onderscheiden zich door:

  • Hygiënisch Ontwerp: De robots zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk en intensief kunnen worden gereinigd en geenmicro-organismen vasthouden. Dit is van cruciaal belang, vooral bij direct contact met onverpakt voedsel.
  • EHEDG-goedkeuring: Hygiënisch ontwerp afgestemd op de aanbevelingen van European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG).
  • Voedselveilige Olie: De gebruikte olie (NSF H1 gecertificeerd) in deze robots is van levensmiddelenkwaliteit om het risico op besmetting bij lekkage van smeermiddelen te minimaliseren.
  • Overdruk: De overdruk van de robot voorkomt het binnendringen van micro-organismen.
  • Volledig afgesloten design: tot klasse IP65/67is de bekabeling en kleppen geïntegreerd en zijn alle verbindingen onder het voetstuk afgeschermd.
  • pH: Onbeperkte pH-geschiktheid van 4,5 tot 8,5 (met validatie van 2 tot 12 mogelijk).
  • Corrosiebestendigheid: Robuuste oppervlakte behandeling/coating en roestvrijstalen joints.
  • Brede toepasbaarheid: Stäubli HE-robots zijn geschikt voor verschillende toepassingen in de voedingsindustrie, waaronder pick & place, verpakken en sorteren.

Will Uijting
arrow down
Vragen of meer weten?
Will helpt je graag verder

HE-Robots in de praktijk

QING draagt in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en levering van de toepassingen van de HE-Robots van Stäubli in de food industry. Hieronder noemen we enkele voorbeelden.

Product bewerking: het insnijden van deeg voordat het brood de oven ingaat.

Een grote bakkerij heeft een compacte robotcel geïnstalleerd voor het insnijden van deeg, met als hart een ultra-responsieve robottype HE TX90. De vier-assige hoogwaardige machine van Stäubli kan tot 220 sneden per minuut verwerken. Op slechts drie meter van de productielijn bevinden zich de 3D-positiedetector voor het deeg, een automatisch wisselstation voor de messen, een reinigingsstation en natuurlijk de robot zelf.

De TP80 snijdt het binnenkomende deeg, vóór het bakken in de oven, nauwkeurig in plakjes volgens de vooraf gedefinieerde parameters. Gegevens over de exacte positie van het deeg worden door een upstream geplaatste laserscanner aan de robot doorgegeven. De HE TX90 robot selecteert voor elke batch het juiste mes uit het gereedschap-wisselmagazijn. Voor toepassingen waarbij zelfs 220 sneden per minuut niet voldoende zijn, kan de cel worden uitgebreid met een tweede TX90-robot, waardoor een gezamenlijke capaciteit van 440 sneden per minuut kan ontstaan.

Inspectie en sorteren: het verwijderen van afgekeurde perziken in een highspeed sortering applicatie.

Kwaliteit en food-safety zijn al uiterst belangrijk en dat zal alleen maar toenemen. Het vermogen om onafhankelijk van menselijke tussenkomst te inspecteren, classificeren en sorteren wordt van groot belang. Waardoor een continu en hoog kwaliteitsniveau kan worden gegarandeerd.

We zien een sterke toename van de inzet van de snelle Stäubli HE robots om een bijdrage te leveren aan dit proces. Bij een toonaangevende Europese perzik-verwerker worden de Stäubli HE scara robots toegepast om afgekeurde perziken uit de verpakkingslijnen te selecteren en op een uitgangs-conveyor te plaatsen. Een uitgebreid AI camera system beoordeelt de perziken die voorbij komen op de conveyor en identificeert de afkeur, die vervolgens met behulp van de Stäubli robots wordt verwijderd. De robots worden hierbij volledig benut zodat de maximale productiecapaciteit gerealiseerd kan worden. Een hoge output gaat hand in hand met een optimaal beheerste en stabiele afkeur output.

Reductie van micro-organismen op eieren door middel van UV-C

In samenwerking met Sanovo hebben we een UV-C retrofitkit ontwikkeld voor een volledig geautomatiseerde eiersorteermachine. Deze machine bepaalt niet alleen de gewichtsklasse van het ei, maar controleert ook op vuil en mogelijke barsten in de eierschaal. Op de eierschaal kunnen verschillende bacteriën aanwezig zijn die kunnen worden overgedragen op de onderdelen van de machine. Om de eieren te desinfecteren en de besmetting van de machineonderdelen te verminderen, is er een UV-C module ontwikkeld en geïntegreerd.

Het ontwerp van de machine is volledig hygiënisch en omvat een CIP-systeem, "Cleaning in place". Dit systeem zorgt ervoor dat de machine zichzelf automatisch reinigt, zelfs tijdens de productie. Op basis van het prototype is definitief vastgesteld dat alle oplossingen voldoen aan de veiligheidseisen. De UV-C module is voorzien van verschillende afdichtingen en lichtblokkeringen om ervoor te zorgen dat het UV-C licht niet naar buiten treedt en niet schadelijk is voor de gezondheid, zoals het veroorzaken van zichtvermindering. Lees hier meer over het project.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Hygienic Design en hoe het jouw productieproces kan optimaliseren? Neem hieronder contact op Will, hij vertelt je er graag meer over.

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.