Sanovo technology
Sanovo Technology Netherlands

QING ontwikkelt samen met Sanovo unieke UV-C module

arrow left
overview icon
arrow right

Samen met Sanovo ontwikkelden we een UV-C retrofit kit voor de Optigrader 600 sorteermachine. De Optigrader 600 is een volledig automatische eiersorteermachine. Deze machine bepaalt niet alleen de gewichtsklasse van het ei, maar controleert ook het ei op vuil en mogelijke barsten in de eierschaal. Op de eierschaal bevinden zich verschillende bacteriën die kunnen worden overdragen op de machineonderdelen van de sorteermachine. Om de eieren te desinfecteren en de besmetting van de machineonderdelen te voorkomen hebben wij een UV-C module ontwikkeld en geïntegreerd.

Opdrachtgever
Sanovo Technology Netherlands
Vraagstuk
Eieren desinfecteren van bacteriën
Toegepaste tools en expertises:

Protoyping

Uniek: automatische reiniging van het machineoppervlak

De Optigrader verwerkt 216.000 eieren per uur. Het ontwerp van de machine is volledig hygiënisch en bevat zelfs een CIP-systeem, ‘Cleaning in place’. Dit systeem dat zorgt ervoor dat de machine zichzelf automatisch reinigt. Dat ook het machineoppervlak tijdens productie wordt gedesinfecteerd is een unieke methode in de eisorteerindustrie.

Eieren desinfecteren met UV-C licht vergt veel kennis

Jurian Steffen, Lead Engineer | QING

De uitdagingen van UV-C licht

Een oplossing met UV-C licht kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan zicht worden verminderd als ogen aan directe straling worden blootgesteld. Een belangrijk onderdeel binnen dit project was de veiligheid van de operators te waarborgen.

Onze aanpak

Op basis van eigen onderzoek, onderzoek in samenwerking met de Wageningen University & Research en de testen die we hebben gedaan konden we bepalen hoe we veilig kunnen werken met UV-C licht. We ontdekten wat de beste positie was in de machine om het UV-C licht toe te passen en hoeveel UV-C lichtintensiteit er nodig is om de juiste reductie van bacteriën te behalen. Je wilt natuurlijk het maximale rendement uit deze oplossing halen. Ook voerden we testen uit met reflectiemateriaal.

No items found.

Operators maximaal beschermd tegen blootstelling

Op basis van het prototype van de module konden we definitief vaststellen of alle oplossingen toereikend waren om veilig aan de machine te kunnen werken. De UV-C module heeft allerlei seals en lichtblokkering zodat het UV-C licht niet naar buiten treedt. Een deel van het UV-C licht weerkaatste via de vloer en zou hierbij de operator kunnen raken. Om dit uit te sluiten zijn blokkeerskirts geplaatst. Aan de invoerzijde gaan de eieren door een lichtsluis om ervoor te zorgen dat er geen ongewenst UV-C licht naar buiten treedt.

“Op dat moment ervaar je dat testen zo belangrijk is. Dan kom je erachter dat de meest voor de hand liggende materialen niet altijd de beste optie zijn.”

Jurian Steffen, Lead Engineer | QING
Sanovo technology

In 1 dag installeren en retrofit

Een van de eisen was dat de UV-C module in 1 dag kon worden geïnstalleerd en retrofit werd ontworpen. Er mochten geen aanpassingen worden gedaan aan het bestaande Optigrader ontwerp, zelfs geen extra gaten.


Resultaten van het project

Door een intensieve samenwerking met het team bij Sanovo zijn we erin geslaagd alle doelstellingen te realiseren:

  • UV-C module is retro-fit en in één dag gemonteerd op bestaande Optigrader
  • Kostprijs- en veiligheidsdoelstellingen zijn gehaald
  • Reductie van micro-organismen gerealiseerd