Automatisch sorteerproces food perziken
Agrophoenix

Fruitverwerker benut potentieel van Vision-AI

arrow left
overview icon
arrow right

Agrophoenix, gevestigd in Griekenland, is een toonaangevend bedrijf in de fruitverwerkingssector met een sterke focus op innovatie en kwaliteit. Gespecialiseerd in het verwerken van perziken tot consumentenproducten, heeft Agrophoenix QING benaderd om hun ambitie voor technologische vooruitgang te realiseren.

Opdrachtgever
Agrophoenix
Vraagstuk
het sorteerproces van perziken automatiseren met hoge nauwkeurigheid
Toegepaste tools en expertises:

De Griekse fruitverwerker erkent de cruciale rol van technologie in het waarborgen van kwaliteit, het verhogen van productiviteit en voor het verstevigen van hun marktpositie. Deze motivaties waren bepalend voor Agrophoenix om te starten met innoveren:

  • Optimaliseren van de kwaliteit: minder weggooien van ‘slechte’ kwaliteit producten
  • Automatisering toepassen om het groeiende arbeidskrachttekort aan te pakken
  • Efficiëntie verhogen en productie- en personeelskosten verminderen.  

Van proof of concept tot integratie

Onze QINGs zijn aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een Vision AI-applicatie om het sorteerproces van perziken te automatiseren. We zijn begonnen met een grondige analyse van het probleem en het opstellen van technische specificaties waar het systeem aan moet voldoen.

Nadat de specificaties waren opgesteld, zijn overgegaan tot de proof-of-concept fase. Tijdens deze fase hebben we de integratie van verschillende units getest, waaronder belichting met camera's, robotarmen en conveyors, en het installeren van de besturingssoftware die het AI-platform ondersteunt.

Haalbaarheid en betrouwbaarheid aantonen

Een belangrijke stap was het inrichten en trainen van de Vision AI-algoritmen, wat gedeeltelijk bij QING in het development lab is uitgevoerd. Na een succesvolle afronding in het lab, is het systeem op transport gezet en bij de klant weer opgebouwd en getest.

Tijdens een normale productierun bij de klant hebben we het potentieel en de betrouwbaarheid van de Vision AI applicatie aangetoond. Nu kon het trainingsproces van de applicatie daadwerkelijk beginnen. Dit is de basis waar de perziken gekwalificeerd en gesorteerd worden op afwijkingen, zoals overgebleven perzikpitten of een geplette perzik.

“Understanding the business perspective and goals, quickly adapting to our needs and willingness to engage and provide solutions"

Lazaros Ioannides, Partner & Project Manager Agrophoenix

Zo werkt Vision AI technologie

De werking van het systeem, ondersteund door AI, kan je vergelijken met menselijke handelingen. Dit is hoe de Vision AI technologie werkt:

See: Net als mensen, observeert het systeem met camera's. Dit kan via 2D-, 3D-vision of lijnscanners.

Think: Het vermogen om situaties te analyseren en verbanden te leggen is cruciaal. Onze technologie doorgrondt complexe scenario's, van kwaliteitscontrole tot het sorteren en identificeren van specifieke perzik eigenschappen.

Act: Gestuurd door analyses, voert onze robot de benodigde acties uit. Het systeem leert bij elke actie, waardoor het steeds efficiënter wordt.

Automatisch sorteren met hoge nauwkeurigheid

Als het testen en trainen is afgerond, kan het systeem in de dagelijkse praktijk worden ingezet. Met een verwerkingssnelheid van meer dan 1000 perziken per minuut, herkent en sorteert de machine de perziken die niet voldoen aan de kwaliteitsnormen met een grotere nauwkeurigheid. Dit levert niet alleen besparingen op loonkosten, maar zorgt ook voor constante productkwaliteit, wat resulteert in een zeer positieve klantbeleving.

In de video hieronder zie je duidelijk de stappen van het proces weergegeven.

No items found.

Zet de stap naar kostenbesparing en
constante kwaliteit

Benieuwd hoe jij als voedingsproducent de voordelen van Vision-AI optimaal kan benutten? Neem contact op met Will, hij vertelt je erg raag meer over.