Axxor-case-QING-engineering
Axxor

Vertrouwen en wendbaarheid noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking

arrow left
overview icon
arrow right

Axxor is – met ruim 30 jaar ervaring – een van de toonaangevende bedrijven in het produceren van papieren honinggraat. Naast Nederland is de productie ook gevestigd in Polen en Amerika. Elke vestiging maakt gebruik van Axxor’s zelfontwikkelde, geavanceerde productielijnen. De producten van Axxor worden gebruikt als kernmateriaal in composietconstructies voor verpakkingen, meubels, auto-onderdelen en bouwproducten.

We zijn in gesprek gegaan met Niels van Stijn, Manager Technology bij Axxor, over het belang van samenwerking in innovatieprojecten.  

Opdrachtgever
Axxor
Vraagstuk
Ondersteuning bij Mechanical Engineering
Toegepaste tools en expertises:

Mechanical Engineering
Research & Development

Krachten bundelen voor het gewenste resultaat

Axxor is voortdurend bezig om zichzelf te ontwikkelen, zoals het verbeteren van kwaliteit, het verlagen van kosten en het verhogen van de productiviteit. Het bedrijf gelooft in de kracht van samenwerking − zowel met klanten, leveranciers als derden − en ziet samenwerking als een belangrijk middel om de eigen ontwikkeldoelstellingen te realiseren. Axxor werkt daarom al lange tijd samen met externe partners om projecten en nieuwe ontwikkelingen te kunnen realiseren. ‘Dit is een van de redenen waarom Axxor zo succesvol is geworden in haar niche,’ vertelt Niels.

Sinds 2021 werken Axxor en QING samen aan verschillende innovatie projecten. ‘Onze behoefte lag in eerste instantie bij het aanvullen van technische expertise en capaciteit. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met verschillende partijen. Wat ons aansprak in de aanpak van QING was de extra toegevoegde waarde op het gebied van de uitvoering van innovatieprojecten.’

‘Je bent als bedrijf, zeker als MKB, zo sterk als je netwerk; het stelt je in staat te specialiseren en zo waarde toe te voegen. Tegelijkertijd kan je vanuit verschillende goed ontwikkelde expertises een probleem aanvliegen en hiervan leren. Hierdoor ben je als organisatie wendbaarder doordat je snel toegang hebt tot nieuwe kennis en middelen’ gaat Niels verder. ‘Door samen te werken met QING, zien we zowel de kwaliteit als de snelheid van ontwikkelingen toenemen.'

Axxor-engineering

“Door onze samenwerking met QING verdubbelen we onze specifieke expertises. Technisch talent is moeilijk te verkrijgen, bij QING kan je daarvoor terecht.”

Niels van Stijn, Manager Technology bij Axxor

Ingrediënten voor een succesvol innovatietraject

Het was al snel duidelijk dat beide partijen elkaar nodig hebben om het gewenste resultaat te bereiken. Niels vertelt: ‘Wij hebben de kennis van het maken en werken met honinggraat. We delen deze kennis met de engineers van QING om samen tot een innovatieve oplossing te komen.’

Alleen een goed idee is niet voldoende. Wederzijds vertrouwen, duidelijke communicatie en voldoende draagvlak zijn essentieel om een innovatietraject te laten slagen. Dit dient als sterke fundering voor het traject. 'Vertrouwen en wendbaarheid zijn noodzakelijk om samen succesvol te kunnen zijn in Research & Developmentprojecten. We hebben vooraf duidelijke afspraken gemaakt over de do's en don'ts met betrekking tot nieuw ontwikkelde kennis en evalueren de lopende projecten regelmatig om op tijd te kunnen bijsturen. QING neemt hier een proactieve rol in en komt met waardevolle vragen en suggesties.'

Ingenieurs van Axxor en QING zijn begonnen met het kijken naar waar de mogelijke risico's en uitdagingen liggen. Vervolgens werden de mogelijke risico's getest en uitgesloten door middel van Proof of Concepts. Dit gebeurt onder andere in het Development Lab van QING in Arnhem, waar de ingenieurs toegang hebben tot verschillende technologieën. 'Het lab van QING biedt echt een kans! Nieuwe principes kunnen direct worden getest, wat het proces versnelt en risico’s beperkt.' aldus Niels.

No items found.

Stap voor stap

Om gecontroleerd te kunnen innoveren passen wij Agile Development toe. Bij de Agile aanpak wordt het project opgedeeld in sprints. Het voordeel van werken in sprints is dat er voldoende en wekelijkse contactmomenten zijn. Hierdoor blijven de voortgang en kosten onder controle en onverwachte risico's, uitdagingen en faalkosten worden voorkomen. Per sprint kijken we stap voor stap wat er nodig is voor de meest innovatieve en duurzame oplossing.

‘Ook kijken we regelmatig vooruit: welke projecten verwachten we te moeten stoppen? Hoe groot is de kans van slagen en welke projecten krijgen een vervolg? Op dit moment voeren we gesprekken over hoe we samen met QING onze Development Roadmap verder kunnen ontwikkelen. QING levert hierin een waardevolle bijdrage doordat ze dicht op de meest recente ontwikkelingen zitten,’ sluit Niels af.

'Vertrouwen en wendbaarheid zijn noodzakelijk om samen succesvol te kunnen zijn in ontwikkelprojecten.

Niels van Stijn, Manager Technology bij Axxor