Hoe garanderen we het bestaansrecht van ons bedrijf in de voedingsindustrie? Veel voedingsproducenten houden zich bezig met dit vraagstuk, en dat geldt ook voor Bolletje. Bolletje en QING werken samen om de productie klaar te stomen voor de toekomst, bestand tegen de huidige uitdagingen en die de industrie nog te wachten staan. Lo Huls, COO van Bolletje, vertelt over de technologische transformatie die ze de komende jaren ondergaan met ondersteuning van QING om kwaliteit, kennis en ervaring te waarborgen.
De plannen zijn inmiddels werkelijkheid geworden: de AI-gedreven sorteermachine waar Bolletje en QING aan werkten is gerealiseerd en draait inmiddels mee in de productie. Verderop in het artikel zie je de video van het eindresultaat.
Food Automation
Vision AI
Data
Bolletje, opgericht in 1867 en beroemd om hun beschuitjes, is uitgegroeid tot een van de bekendste merken in Nederland. Lo Huls is in dienst bij Bolletje als COO van de locaties Almelo en Heerde. De missie van Huls is om het bedrijf future-ready te maken. "Ook bedrijven zoals Bolletje moeten technologisch transformeren om een zekere toekomst te hebben," begint Huls.
Er zijn een aantal belangrijke onderwerpen die aandacht vragen, zoals het personeelstekort. "Nieuw personeel is moeilijk te krijgen. Daarom moeten we in oplossingen gaan denken. Technologie en automatisering gaan een grote rol spelen," vertelt Huls. "De wensen en eisen die mensen stellen aan hun werk zijn sterk veranderd. Het wordt steeds moeilijker om voor bepaalde functies voldoende capaciteit te krijgen. Dit kunnen we alleen opvangen door te automatiseren."
Bolletje merkt dat het personeelstekort langzaam uitgroeit tot een blijvende trend. "Niet alleen de capaciteit maar ook technisch gekwalificeerd personeel neemt af. Kennis en kunde mogen niet verloren gaan; dit willen we borgen in technologie." De traditionele manier van het overbrengen van kennis ziet Lo langzaam verdwijnen. "Voorheen nam een machine-specialist een schoolverlater een tijd onder zijn hoede om het vak te leren, dit vormde langzaam een vader-zoon relatie. Deze situaties komen nog zelden voor."
Het tweede onderwerp dat de bakkersfabrikant bezighoudt, is structureel onderhoud. Bolletje wil overgaan op een nieuwe werkwijze; gepland onderhoud. Een planningstool moet ervoor zorgen dat gepland onderhoud geïntegreerd wordt in de organisatie van de productie. "We hebben verzuimd in structureel onderhoud en daardoor weinig inzicht in onze systemen, dit is een gemiste kans."
Controle en inzicht krijgen over zowel het proces als het product lukt alleen door het verzamelen van de juiste data. Dit gaat Bolletje ook helpen bij het nastreven van een stabielere productie- en personeelsplanning. Alle innovaties die ze willen toepassen zijn gericht op kwaliteit, efficiëntie en de toekomst. Bolletje wil niet meer afwachten; ze willen overgaan tot een continu proces van controle en verbetering.
Artificial Intelligence gaat een onderdeel zijn in het innovatietraject. Hiermee kan Bolletje data verzamelen en inzetten om meer controle over de processen te krijgen. Met de geïntegreerde AI-applicatie wordt de kwaliteit gecontroleerd. Waardevolle data over de defecten wordt teruggekoppeld en de defecten worden vervolgens door middel van robotisering uit de productielijn verwijderd. "Voorheen wachtten we tot een machineonderdeel niet meer werkte en gingen we het vervangen. Met AI en data krijgen we inzichten en kunnen we op tijd ingrijpen. Onze mindset hierin moet veranderen. Vanuit kennis van zaken durven we beslissingen te nemen."
De uitdagingen die Huls heeft aangekaart, maken de situatie complex en raken alle disciplines binnen het bedrijf. "Nieuwe aanpassingen moeten in het grotere plaatje passen. Hiervoor waren we op zoek naar een partner waarmee we plannen durven te maken. QING is voor ons de geschikte partij." QING en Bolletje werken stap voor stap de toekomstplannen uit. "De aanpak van QING gaat hier een duidelijke richting aangeven. Nu doen we nog alles ad-hoc, daar moeten we vanaf."
"We hebben aan QING gevraagd om ons daarin te ondersteunen. QING heeft van huis uit veel ervaring in system engineering voor productieomgevingen. Deze ervaring wordt aangevuld met grote kennis van technologische vernieuwing, het toepassen van automatisering en AI-applicaties." De eerste innovatiesessie met beide bedrijven staat gepland. Het complete team van Bolletje wordt betrokken in dit traject. "Automatiseren doen we met z'n allen, ideeën moeten begrepen worden om het een succes te kunnen maken," voegt Huls nog toe.
Wat begon als een innovatietraject is inmiddels werkelijkheid geworden: een AI-gedreven sorteermachine. De machine beoordeelt de beschuitjes en verwijdert automatisch de ‘foute’ exemplaren uit de productie.
De machine is gebouwd op ons AI-platform STAQ, datstaat voor See, Think, Act — het vertalen van menselijke besluitvorming naar technologie. Naast het detecteren en uitsorteren van defecte beschuitjes, gebruikt het systeem STAQ om de onderliggende oorzaken te achterhalen. Die inzichten leveren Bolletje waardevolle data op om hun productieproces verder te optimaliseren.
Deze AI-gedreven automatisering levert direct resultaat én draagt tegelijkertijd bij aan een toekomstbestendige productie — precies zoals Lo Huls het voor zich zag.
Tot slot vertelt Lo Huls hoe hij de toekomst van de voedingsindustrie ziet. "Je productie future-proof maken is belangrijk om bestaansrecht te behouden. Naast te weinig personeel maken de nieuwe wetten en regelgeving de voedingsindustrie ontzettend lastig. Kleine ondernemingen staan voor een nog veel grotere uitdaging."
"Automatiseringen zijn nu eenmaal noodzakelijk en dat kost veel geld. De voedingsindustrie moet gaan samenwerken, anders wordt het een lastige toekomst. Met elkaar technische kennis en expertises delen en uitwisselen. We moeten elkaar aanvullen en openstaan voor veranderingen."
Geschreven door: Merle de Grijs