Trends & ontwikkelingen

Innovatie is onvoorspelbaar, het proces controleerbaar

calendar icon
person icon
time icon
location icon
agile werken

Twijfels, onzekerheden en drempels ervaart iedere agrifood ondernemer die wil innoveren. En dat is ook niet gek. Tijdens een innovatietraject krijg je te maken met onverwachte uitdagingen, risico’s en onvoorziene kosten. Een innovatieproces is onvoorspelbaar. Daarnaast gaan alle ontwikkelingen rond digitale innovatie razendsnel en zijn de mogelijkheden eindeloos. Bij een innovatietraject is de oplossing vaak nog een grote zoektocht. Ons advies? Begin zo klein mogelijk en deel het project in stukjes, of te wel: Agile werken.

Wat is Agile werken en wat heb je eraan?

Is het innovatiedoel helder, maar de weg ernaar toe nog niet? Dan kan een Agile-werkwijze je verder helpen. Agile werken is een term die je steeds vaker hoort. Agile wordt gezien als een werkwijze, methode en mindset. Maar, wat is het precies en hoe ziet Agile er in de praktijk uit?

Met Agile ben je samen met je team bewust van eventuele veranderingen en kan je daar goed op in spelen. Een Agile mindset staat gelijk aan wendbaarheid en flexibiliteit. Tijdens een project is het team bewust van eventuele risico’s en uitdagingen die de voortgang in de weg kunnen zitten. Het voordeel hiervan is dat je met een Agile-werkwijze het plan kan bijsturen en op zoek gaat naar nieuwe oplossing.

Een Agile werkwijze werkt pas goed bij een traject als het einddoel helder is, maar de weg ernaar toe nog niet. Bij Agile deel je het traject op in kleinere stukken en werk je in (week)sprints. Bij elke sprint hoort ook een sprint-meeting, dit kan dagelijks of wekelijks zijn. Dit kan je zien als een evaluatiemoment; de volgende stap in het proces wordt dan bepaald of concreet gemaakt.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Agile werken?

Agile werken wordt vaak omschreven aan de hand van de viervolgende principes:

  • Het team en de onderlinge interactie gaat boven processen en hulpmiddelen
  • Werkende oplossing gaat boven documentatie en administratieve rompslomp
  • Samenwerking met de klant staat centraal i.p.v. contractonderhandelingen
  • Inspelen op veranderingen en onvoorziene uitdagingen is belangrijker dan vasthouden aan het plan

Zo passen wij Agile werken tijdens innovatietrajecten toe

Bij veel innovatietrajecten passen wij Agile Development toe. Elk innovatietraject begint met een innovatiesssie. Tijdens deze sessie dagen we jouw vraagstuk uit en brengen we alle mogelijke risico’s en uitdagingen in kaart. We besteden ook aandacht aan het creëren van draagvlak, dit is essentieel voor een sterke start. Hieruit ontstaat een plan: de Development Roadmap. Hiermee leg je de basis voor het innovatieproces. Bij de uitvoering van het plan passen we Agile toe.

Met onze aanpak gaan we terug naar de basis. We ontleden het vraagstuk en delen we het op in sprints. Elk probleem of vraagstuk is uniek en we komen vaak nieuwe situaties tegen. Geen enkele oplossing is het zelfde en is het belangrijk dat nieuwe principes worden getest op haalbaarheid. Hiermee kijken we stap voor stap wat er nodig is voor de meest duurzame en inventieve oplossingen in de agrifood-sector.

Agile werken is geschikt voor productieprocesontwikkeling, procesoptimalisatie, productieautomatiseringen en Development & Mechanical Engineering trajecten.  

Will Uijting
arrow down
Vragen of meer weten?
Will helpt je graag verder

Van fouten maken leer je

Met de Development Roadmap streven we naar controle. Maar, in de realiteit kan innoveren onvoorspelbaar zijn. Uit ervaring weten we dat een uitgestippeld plan daarom geen zin heeft. We behouden controle door nieuwe principes te toetsen op haalbaarheid en het plan bij te stellen aan de hand van de uitkomsten. Deze aanpak past binnen de kaders van Agile.

In ons vak houden we van bewijzen; eerst zien dan geloven. Nieuwe principes toetsen, ook wel Proof of Concepts genoemd, is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Met Proof of Concepts bekijken we alle mogelijke oplossingen en maken we er een testopstelling van. In het begin is dat vaak heel eenvoudig; bijvoorbeeld met karton en ductape. Met kleine tests kunnen we de werking van iets aantonen.

In de beginfase en tijdens de Proof of Concepts  is het niet erg om fouten te maken. Daarmee sluiten we risico’s uit en leren we van de fouten. Vooraf weet een engineer niet tegen welke valkuilen hij/zij gaat aanlopen. Uit de fouten halen de engineers waardevolle informatie en maken zo weer een stap in de goede richting.

Wanneer werkt Agile werken niet?

Agile werken is niet geschikt voor elk traject. Er zijn een paar situaties waarbij de voordelen van Agile werken niet tot hun recht komen:

  • Als een traject een duidelijke structuur of goedwerkende werkwijze bevat. Agile heeft in de meeste gevallen dan weinig toegevoegde waarde. Agile komt pas goed tot zijn recht als er nog geen uitgestippeld plan is.
  • Agile werken doe je in kleine teams en de lijntjes zijn kort. Samenwerken staat centraal. Het is daarom belangrijk dat iedereen achter deze werkwijze staat. Als iemand niet overtuigd is van de meerwaarde van Agile, dan heeft dat een negatieve invloed op de effectiviteit van de werkwijze.
  • Als het managementteam niet wil meegaan met de Agile werk- en denkwijze. Bij Agile speelt communicatie een belangrijke rol. Wanneer het management niet voldoende tijd en energie wil steken in de dagelijkse/wekelijkse contactmomenten, dan werkt de aanpak niet optimaal.
Agile werkwijze - stacy diagram

Aanpak op maat

Zoals we al eerder aangaven is geen enkel vraagstuk en innovatietraject hetzelfde, dat geldt ook voor de aanpak. De diensten en aanpak zijn maatwerk. Vooraf kijken we welke aanpak het beste bij het vraagstuk én de organisatie past. Agile Development maken we passend voor ieder innovatievraagstuk.

Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Read more:

Onze Agile Development Aanpak
Ontvang je eigen Development Roadmap

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.