Trends & ontwikkelingen

Ontwikkelingen in de food industry die impact hebben op de machinebouw

calendar icon
person icon
time icon
location icon

Door de huidige uitdagingen en ontwikkelingen op het gebied van technologie zijn veel branches volop in beweging. De voedingsindustrie liep lange tijd achter op het gebied van technologische innovaties. Deze industrie is nu bezig met een inhaalslag. De machinebouw in de voedingsindustrie is de afgelopen jaren volop in beweging geweest op het gebied van slimme technologieën, voedselveiligheid, hygiëne richtlijnen en de wensen van consumenten.

In welke ont-wikkelingen moet je investeren als machinebouwer?

Om mee te kunnen gaan met de bewegingen in de markt is investeren in kennis en technologie een must. Het is als bedrijf belangrijk om keuzes te maken, bijvoorbeeld in welke ontwikkelingen je wilt investeren en of deze ontwikkelingen waarde toevoegen aan je bedrijf. Daarnaast is het van belang om te kijken of de terugverdientijd rendabel genoeg is.

Hieronder beschrijven we vier ontwikkelingen die impact hebben op de machinebouw in de voedingsindustrie en waarin je als machinebouwer zou kunnen investeren.

1.De vraag naar automatiserings-
oplossingen blijft stijgen

Elke branche heeft tegenwoordig te maken met arbeidstekorten, met als gevolg minder productiviteit. Daarom worden er steeds meer automatiseringsoplossingen toegepast. Automatisering kan de productiviteit en efficiëntie van een proces verhogen, echter is dit niet direct de oplossing voor het arbeidstekort. Het gebruik en onderhoud van de machines veranderen door de technologische innovaties. Hierdoor zijn zowel huidig als nieuw personeel genoodzaakt om mee te gaan met deze ontwikkelingen. Kwalitatief technisch personeel is cruciaal voor het ontwikkelen en onderhouden van nieuwe machines. Veel technisch personeel moet daarom worden bijgeschoold om bij te kunnen blijven.

2. Slimme technologieën verbeterd processen en productiviteit

Het inzetten van slimme technologieën, zoals AI, robotica, digital twin en data bieden veel nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. Het kan bijdragen aan de efficiency, veiligheid, flexibiliteit en duurzaamheid van een machine en productie. Dit heeft een positief effect op het product en je kan de doelgroep beter in de behoefte voorzien. Het versterkt ook de concurrentiepositie, wat mogelijk de verkoopwaarde bevordert.

Verhoog de productiviteit

Automatisering kan helpen met verschillende activiteiten, denk aan: schoonmaken, inpakken, sorteren en verplaatsen. Hierdoor gaat de output en de arbeidsproductiviteit omhoog, met lagere (arbeids)kosten als positief gevolg.

Het inzetten van AI, sensoren en data kan helpen met het verbeteren van product- en productiekwaliteit. Het verzamelen van data kan onderhoudsbeurten voorspellen en uiteindelijk ook onderhoudskosten besparen. Het systeem communiceert op tijd wanneer onderhoud nodig is. Bovendien kan een machine door middel van AI (machine learning) en data fouten opsporen en zichzelf verbeteren.

In de praktijk: automatisering met slimme technologieën

In samenwerking met Verbruggen Paddenstoelen, een biologische- oesterzwamkwekerij, hebben we een deep learning algoritme ontwikkeld voor de sortering van oesterzwammen. Verbruggen wil graag het productieproces nog duurzamer en efficiënter maken en daarom het sorteerproces automatiseren. De belangrijkste parameter bij het sorteerproces is het formaat van de oesterzwamhoed. Hiervoor is er software nodig die onderscheid kan maken tussen de hoed en de steel. De traditionele vision-methode bleek al snel ongeschikt te zijn, omdat deze alleen naar contrasten kijkt. Met deep learning hebben we een systeem ontwikkeld dat de objecten juist herkent.

>> lees hier de volledige case

Will Uijting
arrow down
Vragen of meer weten?
Will helpt je graag verder

3. Laat je bedrijf groeien met nieuwe business-
modellen

In de machinebouw komen de businessmodellen ‘pay-per-use’ en‘pay-per-pack’ steeds vaker voor. Bij deze methodes is de betaling gebaseerd op gebruik in plaats van aankoop van machines; “Servitization” genaamd. Dienstverlening krijgt hiermee een belangrijkere rol in het verdienmodel. De verwachting is dat de verschuiving van investering in machinebezit naar betaling voor gebruik en onderhoud verder zal toenemen en daarmee ook de opbrengst uit service-activiteiten.

Modulaire machinebouw zullen de komende jaren ook meer gaan toetreden. Modulaire machines bieden meer flexibiliteit door het snel en eenvoudig aanpassen en vervangen van machineonderdelen. Er wordt tegenwoordig steeds vaker verwacht van machinebouwers dat machines snel aan de veranderingen op de markt kunnen worden aangepast. Daarnaast bied je de klant flexibiliteit en wordt het transport en installatie van grote machines bij de klant eenvoudiger.

4. Het belang van duurzaamheid en het tegengaan van voedselverspilling

Verduurzaming van processen en het tegengaan van voedselverspilling zijn steeds belangrijkere thema’s geworden. De klimaatverandering en beperkte beschikbaarheid van grondstoffen heeft dit versnelden dit zal de komende jaren alleen maar gaan toenemen. Vroeg of laat zullen veel bedrijven te maken krijgen met klimaatdoelen en de stijgende grondstof- en energieprijzen. Daarom is het advies om nu al te kijken naar hoe je afval en reststromen kan verminderen, efficiënter gebruik maken van grondstoffen en energie. En de ontwikkeling van een circulaire economie in de machinebouw en productie.

Stap voor stap ontwikkelen

Innovaties pas je niet zomaar binnen een bedrijf toe, dit gaat met kleine stapjes. Innovaties brengen nu eenmaal risico’s met zich mee: tijdverspilling, onnodige faalkosten en onvoldoende capaciteit. Weet je niet waar en hoe te beginnen? Als bedrijf is het belangrijk om:

  • alle kansen en risico’s goed in kaart te brengen voordat je investeert in innoveren,  
  • te beoordelen of er voldoende kennis binnen het bedrijf is en of er toegang is tot de juiste technologieën en
  • voldoende draagvlak te creëren voordat het traject begint.

Door op deze manier te werk te gaan, kan het bedrijf weloverwogen beslissingen nemen over welke ontwikkelingen het beste bij het bedrijf passen en hoe deze het beste geïmplementeerd kunnen worden.

Benieuwd naar onze aanpak en de mogelijkheden op gebied van machineontwikkeling. Bekijk hier onze expertise Development & Mechanical Engineering.

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.