Nieuws

Snel inzicht in haalbaarheid met slimme technologieën

calendar icon
person icon
time icon
location icon
Smart Food Manufacturing

De agrifood-sector komt - door de huidige uitdagingen - steeds meer onder druk te staan. Innoveren wordt voor deze branche steeds noodzakelijker, denk aan: innovaties op gebied van digitalisering, robotisering en automatisering. Slimme technologieën biedt hiervoor nieuwe mogelijkheden. Veel ondernemers ervaren nog veel twijfels en onzekerheden als het aankomt op innovatie. Bram de Vrught, Business Manager bij QING, vertelt in een interview aan Vakblad Voedingsindustrie hoe je met slimme technologieën de huidige uitdagingen tegen kan gaan en hoe je risico's kan verminderen. Het interview verscheen in de online editie oktober 2022 van het Vakblad Voedingsindustrie, met als thema: Smart Food Manufacturing.

Smart Food Manufacturing

Bron: Vakblad Voedingsindustrie
Auteur:
Judith Witte

Waar komen de grondstoffen vandaan? Hoeveel energie verbruikt die machine? Kan de productie efficiënter? Wat is de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid? Hoe kan ik mijn CO2-footprint verkleinen, en verspilling voorkomen? Om antwoorden te vinden heb je data nodig; héél veel data. En dus technieken die deze kunnen genereren, combineren, analyseren, duiden. Hoe maak je jouw Food Factory een beetje Smarter?

Tien jaar geleden klonk het nog als sciencefiction. Inmiddels is het mogelijk: om een storing in een lijn op te lossen zonder de productie ook maar één seconde stil te hoeven leggen dankzij simulatiesoftware en ‘Digital Twins’. Robots kunnen onderling met elkaar communiceren, zelf fouten opsporen en je tijdig waarschuwen waar en wanneer onderhoud vereist is. We kunnen exact traceren door wie en waar een ingrediënt de keten in is gebracht, een biefstuk 3d printen, en breekbare koekjes rapen met een grijparm.  

Welke kansen grijp jij?
We vroegen het aan de machinebouwers en de softwareleveranciers die leveren aan de voedselververwerkende industrie: wat zijn jullie vernieuwing(en) en innovatie(s) en wat kan je ermee? Welke klantvraag vormde de aanleiding voor deze innovatie? En, omdat ook circulariteit tegenwoordig een voorwaarde is voor succes; welke duurzaamheidstrend(s) kun je als producent met de innovaties tackelen?

'Snel inzicht in haalbaarheid'

Stäubli Robotics heeft binnen haar robotgamma een assortiment volledig gericht op productieomgevingen voor organische producten: de Humid Environment (HE) lijn. De HE robots zijn waterdicht en bestand tegen chemicaliën; belangrijk voor zowel de snelheid van de reiniging als de houdbaarheid van de machine. In het ‘Development Lab’ van QING, een hightech ingenieursbureau dat de agri- en foodmarkt toegang biedt tot geavanceerde technologieën zoals Digital Twin, simulatie, AI en Vision, staan ook robots van Stäubli. “Wij bieden een plekwaar opdrachtgevers de haalbaarheid van complexe problemen kunnen laten testen, zonder vooraf grote investeringen te doen in automatisering”, vertelt Bram de Vrught.

“Het automatiseren, verwerken, sorteren en verpakken van organische producten brengt grote uitdagingen met zich mee”, weet hij. “Geen product is exact hetzelfde, producten zijn kwetsbaar en je hebt te maken met een natte, high- en mediumcare omgeving. De druk om méér te produceren in een kortere tijd neemt toe, arbeidskrachten zijn schaars en je moet je waste minimaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je product. Het maakt de stap naar het automatiseren van processen complex, er bestaat geen standaard oplossing. De combinatie van technologieën als AI, vision, data en simulatie biedt ontzettend veel mogelijkheden, maar het is een groot risico om te investeren in iets waarvan je niet 100% zeker weet dat het gaat werken. Wie durft zo’n risico nou te nemen?”

“Dankzij de samenwerking met Stäubli zijn we beter in staat om in kaart te brengen welke automatiseringsscenario’s (financieel) haalbaar zijn en wat uiteindelijk de beste oplossing is voor de eigen situatie van het foodbedrijf. Met onze gefaseerde aanpak en doelgericht stappenplan kom je met je team sneller tot de kern. Je houdt je kosten beheersbaar en de risico's zo laag mogelijk. Het is wel belangrijk om gelijk vanaf het begin van het project zowel de stakeholders als de werknemers erbij te betrekken. Draagvlak creëren tijdens een innovatie- of verbetertraject is essentieel voor het behalen van succes.”

Wil je de online editie van Smart Food Manufacturing lezen van het Vakblad Voedingsindustrie? Klik dan hier.

Meer willen weten over de aanpak en de mogelijkheden van QING? Bram vertelt je hier graag meer over, neem contact met ons op.

Ook interessant om te lezen:
QING bundelt de krachten van technologische topspelers in de foodsector

Bram de Vrught
arrow down
Vragen of meer weten?
Bram helpt je graag verder.

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.