Trends & ontwikkelingen

Wat voor soort zonnepark opstelling levert de meest rendabele businesscase?

calendar icon
person icon
time icon
location icon
beste zonnepark opstelling analyse

Lees hier hoe QING de meeste optimale zonnepark-opstelling heeft onderzocht voor een van Europa’s grootste geneesmiddelenfabrikanten.

Een enorme energiebehoefte als grootste uitdaging

Een van de marktleiders op het gebied van ontwikkelen en produceren van geneesmiddelen klopte aan bij QING. Bij het produceren van geneesmiddelen is een enorme hoeveelheid energie nodig. De fabrikant had dringend meer elektriciteit nodig dan het net kon leveren en wilde tevens streven naar netto nul emissies. De oplossing? Een grootschalig zonnepark met optimaal rendement.

Het belang van een passende zonnepark-opstelling

Voor grote industriële energieverbruikers draait alles om slimme strategieën hanteren. Voor grootverbruikers kan het kiezen van de juiste zonnepark-opstelling het verschil maken tussen aanzienlijke kostenbesparingen en onnodige uitgaven. Maar welke opstelling is het meest rendabel voor deze fabrikant? En hoe groot moet het park zijn? We gingen het voor de fabrikant analyseren aan de hand van verschillende opstellingen.

Bij het ontwikkelen van een zonnepark komt een hoop kijken. De belangrijkste vraag voor dit onderzoek was: hoeveel energie leveren de verschillende mogelijke opstellingen op, en wanneer is deze energie het meeste waard? Een opstelling is de manier waarop de panelen gerangschikt en georiënteerd staan. Verschillende opstellingen zorgen voor verschillende energieopbrengsten.

Stan de Groot
arrow down
Vragen of meer weten?
Stan helpt je graag verder

Drie verschillende oplossingen

We hebben gekeken naar drie verschillende opstellingen: een zuid opstelling, een oost-west opstelling, en een tracker.

Bij een zuid opstelling staan de panelen volledig naar het zuiden gedraaid. Gedurende de dag valt de meeste zon op het zuiden. Dit betekent dan ook dat een zuid opstelling de meeste energie opbrengt in de middag, wanneer de zon hoog staat en perfect straalt op de panelen.

Een oost-west opstelling is wat anders, daar staan de panelen zowel naar het oosten als het westen gedraaid. Dit zorgt voor een algemeen lagere opbrengst, maar is wel verdeeld over de gehele dag. Wat is het voordeel van deze optie? Bij deze opstelling kunnen meer panelen per vierkante meter worden geplaatst, omdat de ruggen van de panelen tegen elkaar staan en er geen tussenruimte is zoals bij de zuid-opstelling. Dit zorgt voor een hogere opbrengst. Bovendien levert deze opstelling meer energie tijdens de uren waarin stroom duurder is om uit het net te halen, wat het extra interessant maakt voor de geneesmiddelenfabrikant.

De derde optie, een tracker-opstelling, bestaat uit panelen die de zon volgen. Hoewel deze opstelling duurder is en minder panelen per vierkante meter kan bevatten, biedt het een constante opbrengst van zonsopgang tot zonsondergang, wat vooral voordelig kan zijn voor de vroege ochtend en late avond. Voor deze optie geldt dus ook, een hogere opbrengst tijdens uren waarin de stroom duurder is.

Wat zijn de resultaten?

Vervolgens kan met een formule de gemiddelde waarde van de geproduceerde stroom worden vastgesteld. Uit de analyse blijkt dat de zuid-opstelling het meest waardevol is voor de geneesmiddelenfabrikant, dankzij de hoge energieopbrengst in de middag.  

De oost-west opstelling was aantrekkelijk vanwege de hogere energieopbrengst tijdens dure uren, terwijl de tracker-opstelling weliswaar een constante opbrengst bood, maar niet significant meer waarde leverde.

Voor de geneesmiddelenfabrikant is deze analyse erg waardevol, aangezien een juist gekozen zonnepark systeem significant meer energie kan leveren en ook de afhankelijkheid van dure stroom uit het net kan verminderen.

Ontdek de beste opstelling voor jouw bedrijf

Benieuwd wat voor opstelling voor jouw bedrijf bij kan dragen, en hoeveel dit kan opleveren? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.