Hoge innovatiekosten
voorkomen?

Met de Development Roadmap ontvang je binnen 2 weken complete controle over je hele innovatieproces. Van vraagstuk, tot risico’s en (financiële) haalbaarheid van alle mogelijke oplossingen.

Development Roadmap aanvragen

Reflectie vanuit zonneparken tegengaan

Zonneparken worden steeds vaker in bebouwde omgeving geplaatst. Dit kan risico's met zich meebrengen, zoals hinderlijke reflectie van zonlicht op de direct omgeving. Dit wordt ook wel ‘schittering’ genoemd. Deze schittering kan op omliggende gebouwen, woningen en infrastructuur terechtkomen en tot overlast leiden.

Reflectie vanuit zonneparken

QING Sustainable zoekt voor jou uit waar en wanneer er mogelijk schittering kan ontstaan vanuit een zonnepark.

Interpreteren van de data

We hebben een digitale tool ontwikkeld waarmee schittering gesimuleerd kan worden. De tool simuleert tegelijkertijd miljoenen lichtstralen die op de panelen vallen. Op basis van verschillende input bepaalt de tool of er mogelijk schittering zal plaatsvinden. Voorbeelden van deze input zijn:

  • Oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen
  • De hoogte van het ontvangstpunt
  • Afstand tot meetpunten in het zonnepark
  • De stand en positie van de zon gedurende het jaar

Simulaties zorgen voor duidelijkheid

Wordt er schittering gevonden, dan kan de tool op minuutniveau berekenen op welke tijdstippen dit jaarlijks gebeurt. Ook kan er worden nagedacht over hoe de schittering voorkomen kan worden. Zo kunnen we spelen met de verschillende input, zoals de hellingshoek van de zonnepanelen, totdat de simulatie geen schittering meer aangeeft.

Deze bedrijven gingen je voor

Blokkeren van schittering

Is je zonnepark al gebouwd? Dan kijken we op welke specifieke plekken en hoogten er bebossing of omheining geplaatst kan worden om schittering te blokkeren.

Weten of jouw zonnepark schittering-proof is?

Of ben je omwonende van een zonnepark en wil je valideren dat je last hebt van schittering? Neem dan contact op met Stan de Groot, hij helpt je graag verder.  

Lees hier meer over het reflectie-onderzoek dat wij voor Vattenfall hebben uitgevoerd, en wat de resultaten waren.

Stan de Groot
arrow down
Vragen of meer weten?
Stan helpt je graag verder

Dit vind je mogelijk ook interessant

arrow right
arrow right

Benieuwd naar onze andere expertises?

Je hebt last van torenhoge energiekosten, een capaciteitsprobleem, bottlenecks in het productieproces of gewoon een ambitieus idee dat je wilt laten challengen.  Met mechanical engineering en de nieuwste technologieën, zoals Vision AI, Data en Digital Twin komen we tot de meest inventieve oplossingen. Met onze expertises helpen we je vooruit.

Vision AI in Food

Ben jij een voedselproducent die de waarde uit de huidige productie wil maximaliseren door middel van optimale kwaliteitscontrole en constante productiekwaliteit?

Meer informatie
Productie­automatisering in food

Heb je een complex probleem in je productieproces of heb je onvoldoende personeel?

Meer informatie
Grip op netcongestie

Behoud toegang tot je volledige energiecapaciteit met de eerste complete netcongestie dienst van Nederland voor grootverbruikers.

Meer informatie
Energy Consultancy

Wil je van verduurzamen een winstgevende businesscase maken?

Meer informatie

Samenwerkingen

QING heeft een enorm technisch netwerk met toonaangevende spelers in de technische branche. Onze opdrachtgevers doen hier ook hun voordeel mee. Dat blijkt uit onze krachtige samenwerkingen.