Trends & ontwikkelingen

5 signalen die aangeven dat jouw bedrijf klaar is voor Digital Twin

calendar icon
person icon
time icon
location icon
Digital-twin-toepassingen

Wat is Digital Twin? Digital Twin is een technologie die je een kijkje in het heden én het verleden geeft. Hiermee kan je beoordelen of een procesoptimalisatie haalbaar is, zonder dat je een euro in een fysiek prototype hebt geïnvesteerd. Het is een strategische tool die veel mogelijkheden biedt voor het innoveren in de agrifood-sector. Het geeft je meer inzicht in het proces en je voorkomt faalkosten. Digital Twin geeft inzicht in mogelijke risico’s, waardoor investeringen doen makkelijker wordt. Deze technologie kan je in verschillende situaties inzetten. Hoe weet je of het geschikt is voor jouw vraagstuk? In dit artikel lees je over de vijf signalen die aangeven dat jouw bedrijf klaar is om Digital Twin toe te passen.

De voordelen van Digital Twin & simulatie

Digital twin en simulatie zijn technologieën die de laatste jaren steeds meer worden toegepast bij proces- en machineontwikkeling. Dat snappen we bij QING maar al te goed, deze methodes nemen veel voordelen met zich mee.

Door Digital Twin en simulatie toe te passen:

-         reduceer je kosten op een fysiek prototype,

-         bespaar je tijd en versnel je de time to market en

-         door de verzamelde data kan je snel inspelen op de veranderde omstandigheden.

Digital Twin en Simulatie zijn termen die vaak samen worden gebruikt, onder de term ‘Digital Twin’ wordt ook vaak simulatie bedoelt. Digital Twin wordt in dit artikel gebruikt als een overkoepelende term voor beide technologieën. Verder in dit artikel leggen we de grootste verschillen uit.

Digital Twin technologie is breed toepasbaar en kan je het inzetten om:

-         het productieproces efficiënter te maken,

-         verschillende mogelijke oplossingen voor een optimalisatie te toetsen of

-         de haalbaarheid van een nieuw idee voor een machine of proces te testen.

Wat is Digital Twin?

Digital Twin is een virtuele versie van een fysiek industrieelproces of machine, oftewel een digitale tweeling. Een Digital Twin bevindt zich in een virtuele wereld waar je ideeën en optimalisaties eindeloos kan testen met weinig beperkingen. De technologie brengt data en fysieke modellen samen in een virtuele omgeving. Naast een fysieke levenscyclus ontstaat er ook een digitale levenscyclus. Het is een effectieve tool: het voorziet van informatie en managet veranderingen en ontwikkelingen in industriële projecten.

Het verschil tussen Digital Twin en simulatie

Wat is een simulatie? Simulatie is een digitale kopie van het fysieke proces. Met simulatie kan je het fysieke proces in een digitale wereld laten draaien. Hiermee worden optimalisaties en mogelijk verbeterpunten getest voordat het wordt toegepast op het fysieke product. Simulaties worden vaak gebruikt in de ontwerpfase. Een simulatie is niet gekoppeld aan het fysieke object en gebruikt geen real-time data. Data van het fysieke systeem kan eventueel wel als input voor de simulatie gebruikt worden.

Net zoals simulatie is Digital Twin ook een virtuele kopie van het fysieke proces. Het grote verschil is dat de Digital Twin verbonden is met het fysieke systeem en maakt gebruik van real-time data. Gegevens van het fysieke systeem worden doorgestuurd naar de Digital Twin en andersom. Hierdoor kan de virtuele versie huidige prestaties bestuderen en mogelijke verbeteringen voorstellen. De best beoordeelde verbetering kan vervolgens toegepast worden op het fysieke systeem.

Een simulatie geeft aan wat er met een product zou kunnen gebeuren. Een Digital Twin laat zien wat er daadwerkelijk met het fysieke product in de echte wereld gebeurt.

Is jouw bedrijf klaar voor Digital Twin?

Veel bedrijven ervaren twijfels als het gaat om investeren in technologische innovatie. Eindproducenten en machinebouwers vragen zich vaak af: is mijn bedrijf wel geschikt en klaar voor deze technologische verandering?

5 signalen om aan de slag te gaan met Digital Twin

1. Je wilt tijdens het innovatieproces geen risico lopen op onnodige innovatiekosten
Digital Twin is een effectieve tool om in te zetten voor risk-management. Hiermee breng je per investeringsscenario alle mogelijke financiële risico’s in kaart. Je krijgt bevestiging op bepaalde aannames en maak je financiële beslissingen gebaseerd op data.

2. Je hebt meerdere potentiële oplossingen voor optimalisatie die je eerst wil uitproberen.
Je wilt niet op één paard wedden en je test het liefst meerdere mogelijke oplossingen. Je doet pas kostbare investeringen als je zekerheid hebt.

3. Je wilt de haalbaarheid van de optimalisatie toetsen.
Heb je voldoende capaciteit in huis? Om dit vooraf uit te sluiten voorkom je onverwachte uitdagingen tijdens het innovatieproces.

4. Je wilt vooraf de innovatie de gewenste situatie en de vervolgstappen goed in beeld hebben.
Je hebt graag een duidelijk beeld van de huidige situatie, gewenste situatie en de actiepunten die daar voor nodig zijn.

5. Je wilt de time to market van de nieuwe processen verkorten, speed up the decision process.
Het ontwikkelproces wil je vanwege strategische redenen versnellen. Een fysiek prototype laten maken en optimaliseren kost veel tijd.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze bovenstaande punten? Dan is het zeker de moeite waard om verder te lezen en alle voordelen van Digital Twin te ontdekken.

Will Uijting
arrow down
Vragen of meer weten?
Will helpt je graag verder

Digital twinning is winning, haal nog meer uit je Digital Twin

Zoals je hierboven hebt gelezen biedt Digital Twin ontzettend veel mogelijkheden. Vaak zien we dat het wordt ingezet voor eenmalig gebruik; voor het ontwikkel- en innovatieproces. Bij QING vinden we het zonde om de technologie maar één keer te gebruiken. Zowel het fysieke als het virtuele proces, heeft een lifecycle. De virtuele kopie verzamelt data van de fysieke machine. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de data als basis voor besluitvorming gebruikt kan worden: data driven decision making. Procesoperators kunnen bijvoorbeeld de data strategisch inzetten om optimalisaties snel door te voeren. De technologie wordt ook steeds vaker ingezet als trainingsmateriaal voor personeelsleden, dit kan bijvoorbeeld met virtual reality.

Digital Twin & simulatie in de praktijk

In samenwerking met Van Loon vlees hebben we doormiddel van data-analyse, simulatie en Digital Twin de productiecapaciteit verhoogd. Van Loon verwerkt vlees tot consumentenproducten. Zij zorgen voor de logistieke afwikkeling van het voorverpakte vlees. Ze hebben een geautomatiseerd aanvoersysteem voor dozen, hiermee zijn de werknemers altijd voorzien van dozen. Ze hebben te maken met een hogere afzet, waardoor het voldoende aanleveren van dozen achterbleef. Van Loon wilde graag onderzoeken hoe de stagnatie in het aanvoersysteem ontstond en opgelost kan worden.

Wij gingen met dit vraagstuk aan de slag. Met behulp van een3D simulatie software is de productie nagebouwd en is er data verzameld. Er is een duidelijk beeld geschetst van de situatie door o.a. te meten hoe snel medewerkers over nieuwe dozen zijn voorzien. Het model is gevalideerd in een virtuele wereld. Er zijn verschillende aanpassingen getest waarmee het proces van dozen aanleveren geoptimaliseerd kan worden. Door verschillende scenario’s af te spelen werden bottlenecks zichtbaar. De Digital Twin is volledig data driven en op haalbaarheid getest. Van Loon kan nu met zekerheid investeringen doen.

Digital twin technologie

Aanpak van QING: Digital Twin Roadmap

Onze werkwijze

Digital Twin laat zien waar de kansen en risico’s liggen, en maakt digitale transformatie toegankelijker. Het is een geschikte oplossing voor veel bedrijven en het is mogelijk om in te stappen op ieder niveau. Heb je hierbij hulp nodig? Op basis van jouw strategie, doelen en wensen maken we een gepersonaliseerd plan op: Digital Twin Roadmap.

Digital Twin Roadmap is een op maat gemaakt plan, met de beste strategie voor jouw bedrijf. Het is een strategisch en uitvoerbaar plan, inclusief vervolgstappen over hoe we het gaan toepassen. Daarnaast zorgen we er ook voor dat we alle belangrijke stakeholders meekrijgen in het proces.

Wij werken nauw samen met Prespective; voorloper op gebied van het ontwikkelen van Digital Twin software. Onze QINGs hebben veel ervaring met het toepassen ervan in de agri- en foodindustrie. Deze krachten hebben we gebundeld, dit geeft onze opdrachtgever een strategisch voordeel. De Digital Twin software van Prespective is toegankelijk voor medewerkers om mee te werken.

We beginnen eerst met een vrijblijvend strategiegesprek. In dit gesprek maken we kennis en bespreken we de doelen. Vervolgens plannen we een innovatiesessie in, samen met de QINGs, Prespective en mensen uit verschillende lagen van je eigen organisatie. Na de sessie ontvang je de Digital Twin Roadmap. De roadmap vertelt welke stappen er gezet moeten worden om het gewenste doel te behalen.

Benieuwd hoe Digital Twin & simulatie jouw bedrijf verder kan helpen met digitale innovatie? Neem dan contact met ons op.

succes icon
Verstuurd
Bedankt! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.