Hoge innovatiekosten
voorkomen?

Met de Development Roadmap ontvang je binnen 2 weken complete controle over je hele innovatieproces. Van vraagstuk, tot risico’s en (financiële) haalbaarheid van alle mogelijke oplossingen.

Development Roadmap aanvragen

Bedrijven­terreinen verduurzamen

De oplossing is voordeliger en ligt letterlijk dichterbij dan je denkt.

duurzaam-bedrijventerrein-energieneutraal

Gemeenten en provincies kunnen een co-financierende rol innemen om vóór 2030 de CO2-emissies met 55% te reduceren. Als individueel bedrijf móét je voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Maar hoe verduurzaam je het (productie)proces, zónder afbreuk te doen aan de kwaliteit van je product?

Een individuele aanpak

Wat we in de praktijk vaak zien is dat de expertise intern niet aanwezig is om de energiedoelen te kunnen halen. Op het bedrijventerrein waar je zelf actief bent zitten ongetwijfeld ook bedrijven die alsnog zelf naar oplossingen zoeken.

Vaak leidt dit tot hoge kosten, veel frustratie en kom je niet snel vooruit. Verduurzamen wordt dan eerder gezien als last dan als kans. En ondertussen hijgt de nieuwe wet- en regelgeving je in de nek.

We kiezen in Nederland al snel voor een individuele aanpak. Daarom lopen de meeste bedrijven achter op target van hun energiedoelen. Dat brengt op lange termijn het bestaansrecht van deze bedrijven in gevaar. Bovendien groeit de maatschappelijke weerstand ten aanzien van bevuiling en wil je als bedrijventerrein juist de economische motor van de regio blijven.

duurzaam-bedrijventerrein-energieneutraal
duurzaam-bedrijventerrein-energieneutraal

Het winstgevende collectief

Als bedrijventerrein heb je duurzaam goud in handen. Door af te stappen van een individuele aanpak en te kijken naar het collectief, versterk je elkaar in het pad naar 55% CO2 reductie in 2030 en energieneutraliteit in 2050. Voor dergelijke aanpakken is vaak financiering beschikbaar vanuit gemeenten en/of provincies.

Een greep uit de kansen om te voldoen aan de verplichte wet- en regelgeving vanuit een collectieve benadering:

 • Samen heb je de mogelijkheid om grootschalige duurzame opweksystemen te financieren door een groter beschikbaar kapitaal.
 • Vaak kan een afvalstroom (bijvoorbeeld restwarmte) van een bedrijf waardevol zijn voor een ander nabijgelegen bedrijf.
 • Financieel collectieve voordelen, zoals het delen van een elektra-aansluiting of het gebruik van collectieve opslag in een ‘buurtbatterij’.
 • Lokaal opgewekte energie kan direct gebruikt worden dankzij een grote variatie aan energievraagprofielen.

Deze bedrijven gingen je voor

Roadmap naar energieneutraliteit

Voor een toekomstbestendig bedrijventerrein is het belangrijk om alle kansen in kaart brengen voor het reduceren van CO2-emissies, inclusief terugverdientijden. En net zo belangrijk: zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de producten van alle deelnemende bedrijven.

Voor deze oplossing is het noodzakelijk om een integrale analyse op collectief niveau uit te voeren met een lange tijdshorizon. Wij bieden hiervoor een zogenoemde Roadmap Energieneutraliteit met:

 • Inzicht in het huidige en toekomstige energieverbruik
 • Potentie voor reductie van het energieverbruik
 • Potentie voor het opwekken van hernieuwbare energie
 • Zicht op toekomstige energie-infrastructuur en haar beperkingen (zoals het elektranet)
 • Businesscases op het gebied van rentabiliteit en combineerbaarheid van technologieën
 • Verduurzamingsopties van de (productie)processen
Stan de Groot
arrow down
Vragen of meer weten?
Stan helpt je graag verder

Maak van je energiedoelen geen individuele last, maar een collectieve winstgevende businesscase

Je ontvangt deze op maat gemaakte roadmap voor het gehele bedrijventerrein. Een kant en klaar plan wat je stap voor stap moet doen op weg naar energieneutraliteit in 2050*.

*Eerder energieneutraliteit bereiken dan 2050?

Zo te zien hebben we dan een gouden match te pakken. Hoe eerder, hoe beter. De roadmap kan zelfs opgesteld worden om bijvoorbeeld al in 2040 energieneutraliteit te bereiken.

Dynamisch en bestand tegen verandering

Anders dan bij andere plannen biedt de Roadmap Energieneutraliteit meerdere opties om energieneutraliteit te bereiken. Op deze manier werk je met een dynamisch plan dat om kan gaan met verandering. Wil je onderweg uitwijken en een ander pad bewandelen? Dan is dat gewoon mogelijk.

Complete financiële analyse voor besluitvorming

Daarnaast wordt de gehele roadmap doorgerekend. We maken inzichtelijk wat de economische kengetallen zijn en rekenen alles door. Denk daarbij aan:

 • Terugverdientijden
 • Investeringen
 • Rendementen
 • Onderhoudskosten
 • Financieringskosten

Op deze manier zorgen we voor een compleet financieel beeld waarop je direct besluitvorming kunt volgen.

Worden jullie het eerste energieneutrale bedrijventerrein van Nederland?

Met de roadmap zorg je ervoor dat jullie samen de energiedoelen als collectief behalen. Dat jullie hét economische centrum van de regio zijn en blijven. De plek waar je futureproof kunt ondernemen. Waar een schone energie-infrastructuur samengaat met hoge rendementen.

Laten we samenwerken om de energietransitie in Nederland versnellen. Wij pakken met onze ervaring, technologieën en pragmatische aanpak onze verantwoordelijkheid. Jullie ook?

Dit vind je mogelijk ook interessant

arrow right
arrow right

Benieuwd naar onze andere expertises?

Je hebt last van torenhoge energiekosten, een capaciteitsprobleem, bottlenecks in het productieproces of gewoon een ambitieus idee dat je wilt laten challengen.  Met mechanical engineering en de nieuwste technologieën, zoals Vision AI, Data en Digital Twin komen we tot de meest inventieve oplossingen. Met onze expertises helpen we je vooruit.

Vision AI in Food

Ben jij een voedselproducent die de waarde uit de huidige productie wil maximaliseren door middel van optimale kwaliteitscontrole en constante productiekwaliteit?

Meer informatie
Productie­automatisering in food

Heb je een complex probleem in je productieproces of heb je onvoldoende personeel?

Meer informatie
Grip op netcongestie

Behoud toegang tot je volledige energiecapaciteit met de eerste complete netcongestie dienst van Nederland voor grootverbruikers.

Meer informatie
Energy Consultancy

Wil je van verduurzamen een winstgevende businesscase maken?

Meer informatie

Samenwerkingen

QING heeft een enorm technisch netwerk met toonaangevende spelers in de technische branche. Onze opdrachtgevers doen hier ook hun voordeel mee. Dat blijkt uit onze krachtige samenwerkingen.