Hinderlijke reflectie vanuit zonneparken Vattenfall
Vattenfall

Hinderlijke reflectie vanuit zonneparken

arrow left
overview icon
arrow right

Vattenfall, een van de grootste energieleveranciers in Europa, besloot een nieuw zonnepark te realiseren nabij een spoorbaan. De energieleverancier wilde zeker weten dat er geen hinderlijke reflectie, ook wel schittering genoemd, op de treinbaan zou vallen. Dit om mogelijke gevaarlijke situaties op de spoorbaan te voorkomen.

Opdrachtgever
Vattenfall
Vraagstuk
Voorkomen van hinderlijke reflectie uit zonneparken
Toegepaste tools en expertises:

Schitteringsonderzoek

Vattenfall schakelde QING Sustainable in om een analyse uit te voeren. Om te bepalen of schittering aanwezig zou zijn, heeft QING een zelf ontwikkelde software toegepast waarmee miljoenen lichtstralen gesimuleerd werden.

Interpreteren van de data

Uit het onderzoek bleek dat er geen schittering vanuit het zonnepark aanwezig zou zijn op de spoorbaan. Dit is ontzettend waardevol advies voor Vattenfall. Ze hebben nu zekerheid dat de veiligheid van het nabije treinspoor wordt gewaarborgd, en Vattenfall de bouw van het zonnepark kan voortzetten.

Wat als er wel schittering is?

In sommige gevallen wordt er wel schittering gevonden. Toch kan deze schittering voorkomen worden.  

Zo kan de tool spelen met de hellingshoek of de oriëntatie van de zonnepanelen, totdat er geen schittering meer aanwezig is. Deze output kan worden gebruikt door de zonnepark ontwikkelaars om schittering te voorkomen.  

Als het park al is gebouwd kan ook worden gekeken op welke specifieke plekken er bebossing geplaatst kan worden om schittering te blokkeren.

Weten of jouw zonnepark schittering-proof is? Of ben je omwonende van een zonnepark en wil je valideren dat je last hebt van schittering?  

Neem dan contact op met Stan de Groot, hij helpt je graag verder.  

No items found.